Hlavní obsah

Americká sonda Pioneer 10 se už 40 let vzdaluje od Sluneční soustavy. Pokud stále existuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako první lidmi vyrobený objekt proletěla americká sonda Pioneer 10 pásmem asteroidů za Marsem, poslala první snímky pořízené u Jupiteru a jako první člověkem vytvořené těleso opustila 13. června 1983 Sluneční soustavu. I poté vesmírný průkopník zkoumal tajemný vesmír, než 23. ledna 2003 vyslal k Zemi poslední signál. Pioneer 10 se odmlčel asi 12 miliard km od Země.

Foto: NASA

Sonda Pioneer 10 (v kroužku) pořídila v roce 1973 snímky planety Jupiter

Článek

Sonda byla vypuštěna 2. března 1972 pomocí nosné rakety Atlas-Centaur a vydržela v náročném kosmickém prostředí fungovat přes tři desetiletí, z toho 25 let plnila vědecké úkoly.

Konkrétně podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) celá mise trvala 30 let, 10 měsíců, 21 dní, 22 hodin, 10 minut a 56 sekund.

Mise se plánovala jen na 21 měsíců

Misi přitom NASA původně plánovala jen na 21 měsíců. Aparát Pioneer 10, který má na palubě vzkaz pro mimozemské civilizace - destičku s obrázkem muže a ženy a polohou Země v galaxii -, byl vybaven přístroji pro měření magnetických polí, slunečního větru, vesmírného záření a mikrometeoroidů.

Jupiter sužují podobné blesky jako Zemi, potvrdil mezinárodní výzkum vedený Čechy

Věda a školy

Cesta 259 kilogramů těžké, 71 centimetrů široké a 25,5 centimetru vysoké sondy vedla nejprve do pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem, ze kterého bezpečně vyšla v únoru 1973. Během pobytu na oběžné dráze Jupiteru, k němuž se dostala nejblíže (asi 130 tisíc km) na začátku prosince 1973, poslala na Zemi tři stovky fotek této největší planety Sluneční soustavy.

Šlo podle webu NASA o první detailní snímky Jupiteru, přičemž díky nim se také potvrdilo, že Jupiter je tzv. plynný obr, tedy že většina jeho hmoty je plyn či plyn stlačený do kapalného skupenství.

V červnu 1983 dráha Pioneeru 10 přeťala dráhu planety Neptun a dostala se tak do tzv. Kuiperova pásu. Tato oblast sestává z několika desítek tisíc větších těles včetně trpasličí planety Pluto.

V roce 1997 NASA projekt formálně ukončila, ale sledování sondy pokračovalo. Rádiový kontakt byl naposledy navázán v lednu 2003, následující měsíc už sonda neodpověděla - podle amerických odborníků už na to neměla dostatečnou energii.

Pioneer 11

Sesterským zařízením byla planetární sonda Pioneer 11, vypuštěná pomocí nosné rakety Atlas-Centaur z mysu Canaveral na Floridě 6. dubna 1973.

Před 50 lety odstartovala americká planetární sonda Pioneer 11

Historie

Stejně jako sondy Pioneer 10 a Voyager 1 a 2, tak i Pioneer 11, pokud ještě funguje a vůbec existuje, míří pryč od našeho solárního systému do mezihvězdného prostoru a ještě dál - a nese zprávu od lidstva do kosmu.

Voyager 1 vstoupil jako první sonda do mezihvězdného prostoru. Putuje jím už 10 let

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Sonda Pioneer 10

Výběr článků

Načítám