Hlavní obsah

Studenti upravili recept Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve Francii s ním vybojovali druhé místo

2:40
2:40

Poslechněte si tento článek

Slavkov u Brna

Vsadili na osvědčenou kuchařku Magdalenu Dobromilu Rettigovou a uspěli. Druhé místo svého týmu v prestižní kulinářské soutěži Trophée Mille International, která se konala ve Francii, slaví Střední škola Slavkov - Austerlitz. Studenti Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála se tam mistrům kuchařům předvedli se svojí úpravou pstruha a s dezertem s jablkem.

Foto: Střední škola Slavkov-Austerlitz

Upravená Rettigová podle týmu ze Slavkova. Pokrm „Pstruh, rak, celer“

Článek

O ocenění v soutěži usilovaly týmy z deseti států Evropy. Česká republika se v tomto klání budoucích kuchařů a cukrářů umístila na medailových příčkách vůbec poprvé. Navíc si slavkovská škola vybojovala i třetí místo v klání číšník-sommelier, kde bronz získala dvojice Matěj Černoch a Klára Jahodová. Čtyřčlenný tým se na soutěž připravoval týdny.

Raky vezli 1200 kilometrů

Hlavní chod vycházel z receptu Magdaleny Dobromily Rettigové. „Samozřejmě byl upraven do moderní podoby, ale základ byl její. Podle pravidel musel tento pokrm obsahovat pstruha a celer. Součástí hlavního chodu byla račí omáčka. Raky jsme si na soutěž vezli zamražené ze Slavkova dlouhých 1200 kilometrů,“ řekla Novinkám ředitelka školy Vladimíra Kulhánková.

S vytvořením moderní úpravy receptu pomáhal mistr odborného výcviku Robert Škvarek. Výsledkem byl pokrm „Pstruh, rak, celer“, a to v provedení: pstruh připravený sous-vide marinovaný ponzu a koriandrem s rybí fáší imitující kůži pstruha. Podávaný byl s omáčkou z říčních raků s koňakem. Součástí chodu bylo pyré z celeru a pečeného fenyklu, kroketa z mrkvového těsta, plněná cevichem (lze připodobnit k tataráku) ze pstruha a křupavý košíček s tatarákem z marinované kořenové zeleniny. Pokrm ocenila odborná porota potleskem.

Foto: Střední škola Slavkov-Austerlitz

Mistr odborného výcviku Robert Škvarek (vlevo), uprostřed Yaroslava Kelemen, a Matěj Chvála.

Dezert jako umělecké dílo

Dezert musel obsahovat jablko, olej z vlašských ořechů a makadamové ořechy. Na vytvoření receptu s týmem spolupracovala cukrářka-mistrová Lucie Hromková.

Foto: Střední škola Slavkov-Austerlitz

Dezert „Jablko, makadamové ořechy, kardamom, olej z vlašských ořechů“

Konkrétně šlo o řez z pálené hmoty s jablečným mousse, crémeux z makadamových ořechů, jablečný insert (vnitřek) a makadamovou pastu. To vše podávané s jogurtovou čokoládou s jablečným gelem, kakaovým crumble, vanilkovou zmrzlinou a jablečnou pěnou.

Na přípravu každého jídla byl jasně stanovený časový limit. Tvůrci pokrmu ho pak museli představit odborné porotě. Mistři kuchaři v ostré konkurenci hodnotili každý detail.

Foto: Střední škola Slavkov-Austerlitz

Těsně před zahájením soutěže v Remeši. Zleva mistr odborného výcviku Robert Škvarek, Yaroslava Kelemen a Matěj Chvála.

„O nic jednodušší nebyla ani soutěž číšník-sommelier, která zahrnovala degustaci vín v angličtině, poznávání sýrů z oblasti Remeše nebo dranžírování kuřete,“ doplnila Kulhánková.

V soutěži kuchař-cukrář zvítězil tým z Německa. Slavkovské potěšilo i třetí místo, které obsadila Ukrajina, protože v jejím týmu byl absolvent slavkovské školy Dyma Pavliuk.

Výběr článků

Načítám