Hlavní obsah

Třešně naložené v rumu: Jsou skvělé do koktejlů i koláčů, ozvláštní i vánoční cukroví

3:46
3:46

Poslechněte si tento článek

Když dozrají třešně, je potřeba jednat rychle. V kuchyni nastává období bublanin, část jich putuje do mrazničky a zbytek do kompotů… Co je letos naložit do rumu? Až se pořádně rozleží, využijete je při pečení dezertů i na ozdobu. Bonus? Šťáva z nich chutná jako ta nejlepší griotka.

Foto: Shutterstock

Kromě třešní můžete do rumu naložit i višně (nebo jejich směs), chuť bude ještě výraznější.

Článek

Třešně (a také višně) by si měli co nejčastěji dopřávat především ti, kteří trpí nemocemi ledvin a dnou, dokážou totiž velmi účinně snížit hladinu kyseliny močové – a to nejenom ty čerstvé, ale i mražené nebo kompotované. Velký užitek přinesou ale i zdravým lidem: jsou bohaté na vitaminy a minerály a mají vysoký obsah železa, draslíku i vápníku.

V obchodech za ně ještě krátce před sezonou zaplatíte jako za dobrý steak. V sezoně sice jejich cena na chvíli klesne, i tak ale bývají poměrně drahé. Nářky nad vysokou cenou ale v případě třešní nejsou namístě, kdo jenom trochu chce, dokáže si je v tomto období opatřit „za lidovku“, nebo dokonce úplně zadarmo.

Kam vyrazit na třešně

Pokud nemáte to štěstí, že vám na zahradě roste bohatě plodící třešeň či višeň, rozhlédněte se nejdříve po sousedech. Třešně je potřeba sklidit a zpracovat najednou a bývá jich velké množství, takže není vyloučeno, že se přebytků rádi zbaví za pomoc při česání (nebo za cenu výrazně nižší než v obchodě).

Můžete se podívat na webové stránky a aplikaci Na ovoce, najdete v ní aktuální sběry třešní po celé republice.

V týdnu od 18. 6. se můžete také vypravit na Třešňobraní na Vrchu Třešňovka v Praze, za 50 Kč vám zapůjčí vybavení potřebné na sběr a samotné třešně pak máte zdarma.

Jak skladovat a zpracovat třešně

Při sběru na veřejných místech nemějte velké oči a nasbírejte si pro vlastní potřebu jenom tolik, kolik určitě dokážete sníst. Myslete na to, že se rychle kazí a je potřeba je zpracovat co nejdříve. Třešně jsou citlivé na otlačení, takže se vyplatí ukládat je spíš do mělkých přepravek a bedniček v nižší vrstvě. Po utržení už dál nezrají, sbírejte proto jenom hezké a lesklé zralé plody. Skladujte je v lednici a myjte až těsně před jídlem nebo zpracováním.

Třešně můžete zpracovat beze zbytku: usušené stopky se v lidovém léčitelství používají na přípravu čaje, který má blahodárné účinky na močové cesty. A pokud jste zručnější, z dobře očištěných a usušených pecek si můžete vyrobit nahřívací polštářek, který uleví při bolestech břicha.

Pecky ale můžete nechat i v třešních: bublaninám, kompotům a mraženým plodům dodají zvláštní mandlovou chuť (jenom si pak musíte dávat pozor při kousání). Neporušené třešně s peckou jsou také pevnější a nepustí při zpracování tolik šťávy.

Třešně/višně v rumu

Až si dostatečně užijete čerstvé třešně, zkuste zbytek naložit do alkoholu. Za chvilku máte hotovo a pak už jenom stačí trocha trpělivosti, než se třešně v rumu dostatečně rozleží.

Využijete je v létě na zdobení dezertů a do zmrzlinových pohárů. V zimě si ně vzpomeňte, až budete připravovat vánoční cukroví: nepečené rumové kuličky s opilou třešní patří mezi kousky, které se na tácu nikdy dlouho neohřejí.

Foto: Shutterstock

Hezkou skleničku s třešněmi v rumu využijete i jako jedlý dárek, ocení jej zejména ti, kteří s nostalgií vzpomínají na rumové pralinky.

INGREDIENCE: na 2 skleničky
1 kg pevných třešní/višní
cca 500 g jemného krystalového cukru
cca 300 ml rumu nebo brandy

POSTUP:

  1. Zralé a pevné třešně opláchněte, osušte, a pokud chcete, šetrně je vypeckujte (není to nutné).
  2. Sklenice důkladně vypláchněte vařící vodou a osušte. Do sklenic skládejte třešně těsně ve vrstvách, každou vrstvu zasypejte dvěma lžícemi cukru.
  3. Až bude sklenice plná asi 2 cm pod okraj, zalijte třešně alkoholem, lahev uzavřete a nechte v chladnější spíži uzrát. Jednou nebo dvakrát denně sklenice krouživým pohybem promíchávejte do doby, než se cukr zcela rozpustí.
  4. Zhruba po měsíci budou hezky uleželé a můžete je začít používat, v chladu vám ale vydrží až do Vánoc.

TIP: Do skleniček můžete přidat kousek skořice nebo dva tři hřebíčky.

Související témata:
Višně
Konzervované potraviny

Výběr článků

Načítám