Článek
Poke Bowl s kimči a řepou
| INGREDIENCE |
|---|
| 70 g rýže Basmati |
| 50 g salátové okurky |
| 30 g edamame |
| 30 g nepálivého kimči Beavia |
| 30 g mrkve |
| 30 g fermentované červené řepy |
| 30 ml tamari |
| 10 g drcených kešu ořechů |
| 10 g konopných semínek |
| 50 g tofu |
| 15 ml javorového sirupu |
POSTUP:
- Tofu si nakrájíme na kostičky, které dáme do zavařovací sklenice. Přilijeme 10 ml tamari a javorový sirup. Necháme spolu marinovat alespoň 2 hodiny (ideálně přes noc).
- Poté marinované tofu ogrilujeme v troubě, cca 25 minut na 200 °C.
- Rýži dáme do hrnce, zalijeme ji dvojnásobným množstvím vody a vaříme, dokud neabsorbuje všechnu vodu.
- Uvařenou rýži přemístíme do misky, přidáme čerstvou okurku, edamame, kimči, mrkev, červenou řepu a opečené tofu.
- Na závěr vše zalijeme tamari, posypeme konopnými semínky a drcenými ořechy.
Zapékané tofu tortilly

Zapékané tofu tortilly
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| marinované tofu | 160 g kukuřice |
| 4 tortilla placky | 1/2 lžičky soli a pepře |
| 160 g rajčatové passaty | 1/2 lžičky uzené papriky |
| 230 g červených fazolí | oregano a tymián |
| 1 cibulka | 180 g bílého jogurtu |
| 1 česnek | 30 ml olivového oleje |
POSTUP:
- Cibulku a česnek nakrájíme najemno. Tofu pomačkáme vidličkou.
- V hrnci na olivovém oleji opečeme cibulku, česnek a tofu.
- Přidáme rajčatovou passatu, fazole, kukuřici a dochutíme solí, kořením a uzenou paprikou.
- Vaříme na mírném ohni přibližně 15 minut.
- Jogurt smícháme s najemno nasekanými bylinkami a dochutíme solí.
- Tortillu potřeme 1 lžící jogurtu, přidáme tofu směs a zabalíme.
- Tortilly dáme do vymazané zapékací mísy a zapékáme při 180 °C přibližně 45 minut.
- Podáváme se zbylým jogurtovým dresingem.
Grilované tofu a kuskus se zeleninou

Grilované tofu
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 400 g tofu | 200 g cukety |
| olivový olej | 100 g lilku |
| bylinky | citron |
| citron | sůl |
| Na kuskus: | vinný ocet |
| 300 g kuskusu | 200 g cizrny |
| 100 ml olivového oleje | |
POSTUP:
- Cuketu a lilek nakrájíme na malé kostičky. Následně dáme na rozpálený gril a vše opečeme.
- Do misky nasypeme kuskus, přidáme zbytek olivového olej a osolíme. Kuskus promícháme a zalijeme vařící vodou. Přiklopíme.
- Do hotového kuskusu přidáme grilovaný lilek, cuketu a uvařenou cizrnu. Dochutíme citronem, vinným octem a v případě potřeby i solí.
- Mezitím tofu nakrájíme na plátky nebo větší hranolky, pokapeme olejem, dochutíme solí a ogrilujeme rovnoměrně ze všech stran.
- Servírujeme zakapané olivovým olejem společně s kuskusem.
Kung-pao s tofu a rýží

Kung-pao s tofu a rýží
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 2 tofu | 2 jarní cibulky |
| 2 lžíce plnotučné hořčice | 1 mrkev |
| 2 lžíce sójové omáčky | 8 ředkviček |
| 2 lžíce javorového sirupu | 1/2 žluté papriky |
| 3 lžíce oleje | 2 lžíce arašídového másla |
| hrst arašídů | 160 g rýže |
POSTUP:
- Tofu nakrájíme na proužky, smícháme s olejem, sójovou omáčkou, javorovým sirupem a hořčicí.
- Necháme ho odležet a mezitím nakrájíme všechnu zeleninu.
- Zároveň dáme vařit rýži.
- Na pánvi si na oleji krátce osmahneme cibulku a arašídy.
- Když začne cibulka zlátnout, přidáme mrkev a tofu.
- Po chvíli dáme na pánev papriku a ředkvičky. Ty už tam necháme jen pár minut, aby byly křupavé.
- Nakonec přimícháme arašídové máslo a zředíme vodou dle potřeby.
Veganský cheesecake s karamelovou pomazánkou

Veganský cheescake
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| Na korpus: | 285 g krémové naturální pomazánky |
| 200 g sušenek | 285 g cukru krystal |
| 80 g rostlinného másla | 0,05 l citronové šťávy |
| Na náplň: | Na polevu: |
| 570 g tofu Natural | karamelový sirup |
POSTUP:
- Do větší mísy vložíme tofu, krémovou pomazánku, citronovou šťávu, cukr, důkladně promícháme a vytvoříme náplň.
- Sušenky rozdrtíme do misky a smícháme s máslem.
- Do formy na cheesecake nejprve natlačíme rozdrcené sušenky s máslem, potom přidáme náplň a necháme zachladit.
- Po cca 20 minutách zalejeme cheesecake rozehřátým karamelovým sirupem.
- Následně vložíme dezert do ledničky alespoň na 5 hodin, aby pěkně ztuhnul.





