Hlavní obsah

Recept na žloutkové věnečky

1:52
1:52

Poslechněte si tento článek

Že jsou žloutkové věnečky trochu starosvětské a vyšly z módy? Upečte je v mini verzi a raději rovnou celou krabici, zmizí okamžitě!

Foto: Profimedia.cz

Žloutkové věnečky

Článek
INGREDIENCE:
250 ml vody5 větších vajec
100 g máslašpetka soli
200 g hladké mouky
Na žloutkový krém:
250 ml mléka1 lžíce kukuřičného škrobu
2 žloutky1/2 vanilkového lusku
60 g cukru krupice180 g másla (povoleného)
1 lžíce hladké mouky

POSTUP:

  1. Na krém dobře prošlehejte žloutky s cukrem, semínky z vanilky, moukou a škrobem. V rendlíku přiveďte téměř k varu mléko. Třetinu za stálého šlehání přilijte ke žloutkové směsi, zbylé mléko vraťte na mírný plamen a opět za stálého šlehání do něj vlijte žloutkovou směs.
  2. Dál šlehejte a krátce povařte do zhoustnutí. Odstavte, na povrch rozložte potravinářskou fólii a nechte zchladnout.
  3. Těsto: vlijte do kastrolu vodu, přidejte špetku soli a máslo a přiveďte ji k varu. Až bude tekutina vařící, vsypte do kastrolu najednou všechnu mouku. Snižte teplotu a vařečkou intenzivně míchejte, až vznikne hladké těsto a na dně kastrolu se vytvoří bílý povlak, potrvá to asi 2–3 minuty.
  4. Těsto přeložte do mísy a nechte částečně zchladnout. Poté do něj postupně zapracujte vejce, další vždy přidejte až poté, co se předchozí s těstem důkladně spojí. Použít můžete kuchyňský robot nebo ruční šlehač s hákovými nástavci.
  5. Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto přeložte do cukrářského sáčku a na plechy vyložené papírem na pečení stříkejte s dostatečnými rozestupy věnečky o průměru asi 4–5 cm.
  6. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut a troubu neotvírejte! Nyní dokončete krém. Vychladlou žloutkovou hmotu prošlehejte, postupně zapracujte kostičky povoleného másla a vyšlehejte.
  7. Pozor, žloutková hmota a máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Krém nastříkejte na spodní část věnečků, přiklopte vrškem a nechte dobře vychladit. Před podáváním lehce poprašte moučkovým cukrem.

TIP: Věnečky můžete před pečením zdobit plátky mandlí.

Související témata:
Věnečky

Výběr článků

Načítám