Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
250 ml vody | 5 větších vajec |
100 g másla | špetka soli |
200 g hladké mouky | |
Na žloutkový krém: | |
250 ml mléka | 1 lžíce kukuřičného škrobu |
2 žloutky | 1/2 vanilkového lusku |
60 g cukru krupice | 180 g másla (povoleného) |
1 lžíce hladké mouky |
POSTUP:
- Na krém dobře prošlehejte žloutky s cukrem, semínky z vanilky, moukou a škrobem. V rendlíku přiveďte téměř k varu mléko. Třetinu za stálého šlehání přilijte ke žloutkové směsi, zbylé mléko vraťte na mírný plamen a opět za stálého šlehání do něj vlijte žloutkovou směs.
- Dál šlehejte a krátce povařte do zhoustnutí. Odstavte, na povrch rozložte potravinářskou fólii a nechte zchladnout.
- Těsto: vlijte do kastrolu vodu, přidejte špetku soli a máslo a přiveďte ji k varu. Až bude tekutina vařící, vsypte do kastrolu najednou všechnu mouku. Snižte teplotu a vařečkou intenzivně míchejte, až vznikne hladké těsto a na dně kastrolu se vytvoří bílý povlak, potrvá to asi 2–3 minuty.
- Těsto přeložte do mísy a nechte částečně zchladnout. Poté do něj postupně zapracujte vejce, další vždy přidejte až poté, co se předchozí s těstem důkladně spojí. Použít můžete kuchyňský robot nebo ruční šlehač s hákovými nástavci.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto přeložte do cukrářského sáčku a na plechy vyložené papírem na pečení stříkejte s dostatečnými rozestupy věnečky o průměru asi 4–5 cm.
- Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut a troubu neotvírejte! Nyní dokončete krém. Vychladlou žloutkovou hmotu prošlehejte, postupně zapracujte kostičky povoleného másla a vyšlehejte.
- Pozor, žloutková hmota a máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí. Krém nastříkejte na spodní část věnečků, přiklopte vrškem a nechte dobře vychladit. Před podáváním lehce poprašte moučkovým cukrem.
TIP: Věnečky můžete před pečením zdobit plátky mandlí.