Článek
| INGREDIENCE | |
|---|---|
| 350 g polohrubé mouky | 200 ml perlivé vody |
| 1 prášek do pečiva | 2 lžíce kakaa |
| 4 vejce | špetka soli |
| 160 g cukru krupice | moučkový cukr na posypání |
| 200 ml oleje | |
POSTUP:
- Chlebíčkovou formu vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 °C. Mouku prosejte s práškem do pečiva, oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Postupně přisypte asi polovinu cukru a vyšlehejte pevný sníh.
- Ke žloutkům přidejte zbylý cukr a vyšlehejte je do husté světlé pěny.
- Ke žloutkové pěně po částech střídavě vmíchejte mouku, olej a vodu. Nakonec stěrkou opatrně zapracujte ušlehaný sníh.
- Polovinu těsta odeberte a zlehka do něj vmíchejte prosáté kakao. Do formy poté střídavě lijte po menších částech světlé a tmavé těsto. Vložte formu do trouby.
- Pečte asi 50–55 minut, až zapíchnutá špejle vyjde suchá. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjte ho alobalem. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem.
Tip: Všechny suroviny by měly mít před přípravou stejnou teplotu, proto nezapomeňte včas vyndat z lednice vejce a perlivou vodu.

