Hlavní obsah

Recept na tvarohové knedlíky s ovocem

1:19
1:19

Poslechněte si tento článek

Sladká hlavní jídla jsou české specifikum, nikde jinde nejsou tak oblíbená. Obzvlášť začátkem léta si mezi žemlovkami a rýžovými nákypy tvarohové knedlíky drží čestné místo.

Foto: Profimedia.cz

Tvarohové knedlíky s jahodami

Článek
INGREDIENCE
500 g měkkého tvarohucca 400 g jahod či jiné ovoce
2 vejcešpetka soli
250–300 g hrubé mouky
Na posypání:
60 g másla (+ na přelití)moučkový cukr podle chuti
100 g strouhanky

POSTUP:

  1. Tvaroh, vejce, mouku a špetku soli smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Mouku přidávejte postupně – množství se může lišit podle typu tvarohu. Hotové těsto má být měkké a jen trochu lepivé.
  2. Jahody či jiné ovoce omyjte, osušte a podle velikosti je buď nechte vcelku, nebo překrojte napůl. Z těsta odebírejte kousky a v dlani z nich vytvořte placičku. Dovnitř zabalte ovoce a vytvarujte kulatý knedlíček. Pokračujte, dokud nespotřebujete celé tvarohové těsto.
  3. Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky vařte 6–8 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte je děrovanou lžící a nechte chvíli okapat.
  4. Mezitím si připravte strouhanku na posypání. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova. Trvá to jen pár minut. Stále míchejte, aby se nespálila. Hotové knedlíky posypte opraženou strouhankou, pocukrujte podle chuti a přelijte rozpuštěným máslem.

TIP: Místo strouhanky knedlíky posypte mletými ořechy nebo nastrouhaným perníkem.

Související témata:
Tvarohové knedlíky

Výběr článků

Načítám