Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
500 g měkkého tvarohu | cca 400 g jahod či jiné ovoce |
2 vejce | špetka soli |
250–300 g hrubé mouky | |
Na posypání: | |
60 g másla (+ na přelití) | moučkový cukr podle chuti |
100 g strouhanky |
POSTUP:
- Tvaroh, vejce, mouku a špetku soli smíchejte a vypracujte vláčné těsto. Mouku přidávejte postupně – množství se může lišit podle typu tvarohu. Hotové těsto má být měkké a jen trochu lepivé.
- Jahody či jiné ovoce omyjte, osušte a podle velikosti je buď nechte vcelku, nebo překrojte napůl. Z těsta odebírejte kousky a v dlani z nich vytvořte placičku. Dovnitř zabalte ovoce a vytvarujte kulatý knedlíček. Pokračujte, dokud nespotřebujete celé tvarohové těsto.
- Ve větším hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a knedlíky vařte 6–8 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Vyndejte je děrovanou lžící a nechte chvíli okapat.
- Mezitím si připravte strouhanku na posypání. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte strouhanku a opékejte dozlatova. Trvá to jen pár minut. Stále míchejte, aby se nespálila. Hotové knedlíky posypte opraženou strouhankou, pocukrujte podle chuti a přelijte rozpuštěným máslem.
TIP: Místo strouhanky knedlíky posypte mletými ořechy nebo nastrouhaným perníkem.