Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 středně velký květák | 180 g zakysané smetany (15–20 %) |
| 2 lžíce rostlinného oleje | 1 lžička soli |
| 200 g tvrdého sýra (eidam nebo gouda) | špetka mletého pepře |
| 4 vejce | 2 lžíce strouhaného parmazánu |
| Na ozdobu: | |
| petrželová nať | |
POSTUP:
- Květák omyjte, rozeberte na středně velké růžičky, vložte je do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Osolte, krátce povařte (postačí 4–5 minut), sceďte a nechte okapat.
- Předehřejte troubu na 180 °C a středně velký pekáček vymažte olejem. Do větší mísy nastrouhejte tvrdý sýr najemno, přidejte vejce, zakysanou smetanou, sůl a pepř a dobře promíchejte.
- Okapaný květák rozložte do pekáčku (větší růžičky případně překrojte a zaplňte mezery) a rovnoměrně zalijte připravenou sýrovou směsí. Povrch posypejte strouhaným parmazánem a vložte do trouby.
- Pečte asi 40–45 minut dozlatova. Před podáváním posypejte nakrájenou petrželovou natí.
TIP: Zapečený květák můžete podávat jenom s miskou salátu (výborně se k němu hodí řecké tzatziki) jako lehkou večeři. Pokud chcete o něco vydatnější jídlo, servírujte ho s jemnou bramborovou kaší.

