Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
1 balení rozváleného listového těsta | 2 lžičky plnotučné hořčice |
4 lžíce pomazánkového másla | sůl a pepř |
2 lžíce majonézy | |
Na obložení: | |
150 g zeleného chřestu | 1 lžíce citronové šťávy |
1/2 hrnku mraženého hrášku | 2 vejce natvrdo |
20 g másla | sůl a pepř |
1/2 lžičky cukru krupice | čerstvé bylinky |
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Rozviňte listové těsto, přeneste ho na plech i s papírem, na kterém je rozválené, a ostrým nožem naznačte po celém obvodu vnitřní okraj široký asi 1,5 cm. Vnitřní obdélník propíchejte nahusto vidličkou, těsto vložte do trouby a pečte asi 10-12 minut.
- Připravte si pomazánku. Promíchejte dohladka pomazánkové máslo, majonézu, hořčici, sůl a pepř a dejte na chvíli stranou.
- Z chřestu odstraňte dřevnaté konce a opláchněte ho. V hlubší pánvi rozpusťte máslo na středním ohni, přidejte chřest a krátce ho opečte. Přilijte pár lžic vody, osolte, opepřete, přidejte cukr a citronovou šťávu.
- Promíchejte, přidejte hrášek a krátce poduste, postačí 2-3 minuty. Odstavte a nechte zchladnout.
- Až upečené listové těsto vychladne, potřete vnitřní čtverec pomazánkou. Chřest s hráškem sceďte a naaranžujte společně s vejci na připravený základ. Ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami, nakrájejte na nepravidelné tvary a podávejte.
- Naši vegetariánskou verzi můžete doplnit o plátky šunky nebo opečené kostičky uzeného masa.
TIP: Základní pomazánku můžete dochutit křenem, pikantním ajvarem, sardelovou pastou nebo čerstvými bylinkami a citronovou kůrou. Místo slepičích vajec lze použít drobná a dekorativnější křepelčí.