Hlavní obsah

Pampeliška je divoký poklad jarní kuchyně. Vyzkoušejte poupata jako kapary nebo smažené květy

Smetanka lékařská neboli pampeliška roste na jaře téměř všude. Zahrádkáři ji považují za obtížný plevel, bylinkáři naopak za jednu z nejcennějších rostlin a výborné uplatnění najde i v kuchyni. Pampeliškový „med“ nebo „kapary“ z poupat asi budete znát, víte ale, že listy jsou skvělé v salátech a květy můžete usmažit v těstíčku?

Foto: Shutterstock

V kuchyni využijete květy, listy, poupata i kořeny pampelišky.

Článek

Pampeliška je chutná, zdravá a zadarmo, stačí se jen sehnout. Využívá se téměř celá rostlina, sbírat můžete kořeny, listy i květy. Její léčivé schopnosti znaly už generace před námi.

Léčivé účinky pampelišky

  • Kořen je ceněný především pro své detoxikační vlastnosti. Podporuje činnost jater a žlučníku, usnadňuje trávení a působí i mírně močopudně, takže pomáhá tělu zbavovat se přebytečné vody i škodlivin.
  • Listy obsahují celou řadu vitaminů a minerálů – zejména vitaminy A, C a K, ale také vápník, draslík a železo. Díky tomu pomáhají doplnit důležité živiny po zimě, podpořit krvetvorbu a posílit imunitní systém.
  • Květy jsou bohaté na antioxidanty a hojně se využívají k výrobě pampeliškového „medu“, sirupů, nebo dokonce vína.

Jak využít pampelišky v kuchyni?

Téměř celou rostlinu můžete využít i v kuchyni: jemně nahořklé mladé listy oživí saláty, poupata zastoupí kapary a z květů připravíte oblíbený pampeliškový „med“ či sirup.

Při sběru se vyplatí dodržet několik univerzálních zásad:

Na sběr se vydejte za slunečného dopoledne, kdy jsou květy hezky otevřené. Sbírejte ideálně mimo prašná města a sídliště v čisté přírodě a na místech, kde se vyskytuje hojně, a naberte si jenom tolik, kolik dokážete spotřebovat.

  • Květy a poupata sbírejte bez stonků a ukládejte je do košíku, kbelíku, plátěné tašky nebo do papírového sáčku, tak aby se nepomačkaly.
  • Pokud se chystáte využít listy do salátů, do omelet nebo jako náplň do slaného koláče, sáhněte po těch nejmladších a nejsvětlejších, jsou nejméně hořké. Uložte je do krabičky s vlhkým papírovým ubrouskem, aby vydržely svěží.
  • Kořeny pampelišky se sbírají ještě před rozkvětem nebo až na podzim. Vydolovat je ze země a očistit od hlíny je celkem namáhavá činnost, pokud si ale dáte tu práci, připravíte z nich velmi chutnou alternativu kávy.

Pampeliškové „kapary“

Nasbírejte pevná, malá a dobře uzavřená poupata pampelišky ze středu listové růžice a zalijte je jednoduchým nálevem. Jsou skvělé jako výrazná chuťovka k sýrům nebo jako doplněk k méně výrazným pokrmům.

Foto: Shutterstock

Nakládaná pampelišková poupata

POSTUP:

  1. Poupata pampelišky pečlivě několikrát omyjte a zlehka osušte. Ukládejte je ve vrstvách do menších skleniček a každou vrstvu prosolte asi polovinou lžičky soli. Přidat můžete i trochu hořčičného semínka, stroužek česneku, chilli papričku nebo kousek křenu. Nechte 24 hodin uležet.
  2. Na druhý den svařte ocet s vodou, nechte chvíli zchladnout a zalijte poupata, tak aby byla ponořená. Lahvičky dejte do hrnce, zalijte vodou zhruba to tří čtvrtin výšky a sterilizujte při 85 °C asi 20 minut.

Pampeliškový „med“

Používejte ho do čaje, na lívance nebo palačinky…

Foto: Shutterstock

Pampeliškový „med“.

Ingredience na 3 skleničky
cca 350 květů pampelišky1,5 kg cukru krystal
2 citrony v biokvalitě1,5 l vody

POSTUP:

  1. Citrony důkladně omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Dejte je do hrnce spolu s květy, přidejte vodu, přiveďte k varu a na mírném ohni povařte asi 5 minut. Vypněte plamen a pod pokličkou nechte odstát 24 hodin.
  2. Na druhý den přeceďte přes plátýnko do čistého hrnce, směs dobře vymačkejte. Přidejte cukr, znovu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 1–1,5 hodiny, dokud „med“ nezhoustne.
  3. Hned naplňte do sklenic vypláchnutých vařící vodou, uzavřete a dnem vzhůru nechte vychladnout.

Jarní salát s lístky pampelišky

Salát ze samotných lístků pampelišky by vám asi příliš nechutnal. Když ale přidáte další jarní zeleninu a správnou zálivku, která vyváží jejich hořkost, vznikne svěží a výživný salát, který skvěle doplní lehký oběd nebo večeři.

Foto: Shutterstock

Jarní salát s lístky pampelišky

Ingredience na 2 porce
hrst pampeliškových listůNa zálivku:
1 svazek ředkviček4 lžíce olivového oleje
1/2 salátové okurky2 lžíce citronové šťávy
1–2 stonky řapíkatého celeru2 lžičky medu
hrst mraženého hrášku1 lžička dijonské hořčice
2 lžíce dýňových semíneksůl, čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Pampeliškové listy dobře omyjte a nechte okapat. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, okurku a celer na drobnější kousky. Mražený hrášek krátce spařte, nechte okapat a vychladnout.
  2. Na zálivku dobře prošlehejte všechny ingredience. Vše smíchejte v míse a přidejte dýňová semínka (pro výraznější chuť je můžete předem krátce opražit nasucho na pánvi).

Smažené květy pampelišek

Máte rádi smažená květenství černého bezu? A chutnali jste už pampelišky připravené stejným způsobem? Zkuste je, budou vám při přípravě mizet pod rukama!

Foto: Shutterstock

Smažené pampeliškové květy

Ingredience na 20 kusů
cca 20 květů pampelišky1 lžička másla
1 vejcešpetka soli
100 ml mlékaolej na smažení
1 lžíce rumumoučkový cukr k podávání

POSTUP:

  1. Květy pampelišky otrhejte, tak aby na nich zůstal krátký stonek, za který je budete moct při smažení držet.
  2. Oddělte žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehejte tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpalte olej, je lepší, je-li hladina vyšší.
  3. Ke žloutku přidejte mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehejte. Přidejte mouku a umíchejte hustější těstíčko. Vmíchejte do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na květech dobře ulpí.
  4. Kvítek chyťte za stonek, pořádně omočte v těstíčku a nechte chvilku okapat. Vložte do rozpáleného oleje a smažte asi 20 až 30 sekund. Jakmile těsto zezlátne, máte hotovo. Odložte k okapání na papírový ubrousek a nůžkami odstraňte přebytečné stonky. Takhle pokračujte, až spotřebujete všechny květy i těstíčko. Podávejte ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.

TIP: Smažené pampelišky můžete připravit i naslano. Do těsta nedávejte rum, naopak vmíchejte lžíci jemně strouhaného parmazánu.

Výběr článků

Načítám