Hlavní obsah

Jak uvařit dokonalé špagety aglio e olio? Známe všechny triky

3:23
3:23

Poslechněte si tento článek

Na první pohled vypadají špagety aglio e olio trochu chudě a milovníci bohatých omáček si často lámou hlavu, co na nich ti Italové vidí. Když ale použijete ty nejlepší suroviny a zvolíte správný postup přípravy, pravděpodobně uznáte, že mají něco do sebe.

Foto: Profimedia

Minimum surovin, maximální chuť. Aglio e olio v čisté podobě

Článek

Na dokonalé špagety aglio e olio budete potřebovat jenom pár surovin a deset minut času. Abyste si na nich ale opravdu pochutnali, je potřeba věnovat přípravě náležitou péči. Není složitá ani časově náročná, ale věřte, že je důležité udělat každý krok precizně, jinak místo talíře elegantních jednoduchých těstovin získáte spíše nevzhledný chuchvalec suchých špaget, které opravdu nebudou chutnat dobře.

  • Připravte si suroviny k ruce. Než začnete zahřívat olej, nasekejte česnek, chilli i petržel a nastrouhejte sýr, pokud ho chcete použít.
  • Zvolte správné těstoviny. Italové vyslovují spaghetti aglio e olio, jako by to bylo jedno slovo, a jiné těstoviny si v tomhle jídle snad ani neumějí představit. Tato volba má svůj důvod: olej s česnekem na špagetách ulpí po celé délce a zajistí, že je každé sousto dobře ochucené.
  • Vodu na těstoviny pořádně osolte. Při vaření těstovin přidejte do vody víc soli než obvykle. V olivovém oleji na přelití se sůl hůř rozpouští, proto je důležité dobře ochutit samotné špagety.
  • Nešetřete na kvalitě ani množství oleje. I když se při vaření obvykle snažíte množství oleje spíše snižovat, do špaget aglio e olio použijte opravdu velkorysé množství, supluje omáčku a dodává jim chuť i příjemnou hladkost.
  • Ohlídejte si česnek. Nezáleží tolik na tom, jestli česnek nasekáte najemno, nebo nakrájíte na plátky, důležitější je vystihnout správný okamžik při smažení. Česnek vložte do studeného oleje, začněte pomalu zahřívat a odstavte, když začnou zlátnout okraje: příliš světlý nebude mít plnou chuť, a pokud ho osmažíte do tmavé barvy, bude hořký.
  • Přidejte chilli a petržel. Můžete použít nasekané čerstvé červené chilli papričky, které navíc dodají jídlu hezké barevné akcenty, nebo sušené chilli vločky. Hladkolistou petržel ale nezaměňujte za kudrnku.
  • Se sýrem, nebo bez? Špagety aglio e olio se tradičně podávají bez sýra, jemný poprašek parmazánu nebo sýra Pecorino Romano jim ale neuškodí, takže je volba na vás.

Italové nejčastěji podávají špagety aglio e olio jako první chod nebo půlnoční svačinku: v pokrmu chybí bílkoviny, takže se příliš nehodí jako plnohodnotný oběd nebo večeře. Můžete je doplnit třeba krátce orestovanými krevetami – jde ale už o modernější variaci.

Foto: Shutterstock

Ne úplně tradiční, ale náramně dobré. Krevety si s česnekem rozumí.

Špagety aglio, olio e peperoncino

Ingredience pro 4 osoby
450 g špagetčervená chilli paprička podle chuti
80 ml olivového oleje3 lžíce nasekané petrželky
3 stroužky česnekusůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP:

  1. Dejte vařit vodu na těstoviny. Až začnou na hladinu stoupat bublinky, pořádně ji osolte a uvařte špagety podle návodu na obalu na stupeň al dente.
  2. Zatímco se vaří špagety, nakrájejte česnek podle preferencí najemno nebo na tenké plátky, nasekejte chilli papričku a petrželku najemno.
  3. Do větší hlubší pánve vlijte olej, přidejte česnek a začněte ho pomalu zahřívat. Až se začne česnek zbarvovat do světle zlaté barvy, přidejte do pánve chilli papričku, promíchejte v horkém tuku a zalijte polovinou sběračky vody z těstovin.
  4. Do pánve přidejte scezené špagety a petržel a promíchejte, aby se každá z nich obalila ochuceným olejem. Osolte, přidejte špetku mletého černého pepře a ihned podávejte.

TIP: Na talíři můžete pokrm posypat nastrouhaným parmazánem nebo sýrem Pecorino Romano, není to ale nutné.

Výběr článků

Načítám