Hlavní obsah

Za půjčku lidé zaplatí až 45 procent na úrocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 9000 korun na úrocích a poplatcích může zaplatit člověk, který si v Česku vezme půjčku ve výši 20 000 korun s měsíční splatností. To je o 45 procent více než původní výše úvěru. Vyplývá to z Indexu odpovědného úvěrování, který pravidelně sestavuje organizace Člověk v tísni.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ta mimo jiné porovnávala modelový příklad dvacetitisícové půjčky, kterou člověk zaplatí do měsíce. Nejdráže vycházely takzvané mikropůjčky, kde se náklady pohybují mezi 332 a 8995 korunami. Neplatí přitom, že by úvěry u nebankovních společností byly vždy méně výhodné než u bank. „Půjčky od Home Creditu, Cofidisu či Kamali jsou svou cenou srovnatelné s bankovními produkty,“ uvedla organizace.

Jako nejlevnější jí při srovnání vyšly půjčky od České spořitelny, Home Creditu a Cofidisu, jako nejdražší pak od společností Credit Portal, Creditgo a Půjčka Plus. Kompletní seznam je na webu www.clovekvtisni.cz.

Při zadlužování je vždy namístě obezřetnost

Finance

Problematické prodloužení

Úvěrové společnosti se přitom podle Člověka v tísni tradičně předhánějí v tom, aby na svých webových stránkách vychválily výhody svých půjček. Horší je to ale v okamžiku, kdy se dlužník dostane do problémů a nezvládá půjčku splácet.

„Některé společnosti se v tomto smyslu hodně zlepšily a nabízejí lidem možnosti řešení i vysvětlení souvisejících rizik. Nalézt lze i výčet informací, které bude věřitel od dlužníka v potížích potřebovat, a k dispozici bývá kontaktní telefon či e-mail,“ řekl analytik organizace David Borges.

Takový přístup považuje za ideální. Naopak pouhou informaci o možnosti prodloužení půjčky vnímá jako nedostatečnou, zejména proto, že ji nejčastěji nabízejí právě společnosti, které půjčují za vysoký úrok.

Každý čtvrtý Čech si půjčí za zády partnera

Finance

„Z praxe víme, že když věřitel nezatíží dlužníka sankcemi a nabídne například rozložení splátky v čase, šance na splacení závazků roste,“ zakončil Borges.

Jako nejvýhodnější ze srovnání vyšel kontokorent, kde měsíční splatnost nestojí více než 400 korun, následovaný kreditkami. „Půjčíte-li si 20 tisíc na kreditní kartu, zaplatíte za úvěr měsíčně do 600 korun,“ uvedl Člověk v tísni.

I kreditky ale mají řadu háčků. „Leckdo netuší, že na výběry hotovosti se bezúročné období obvykle nevztahuje. Lidé jsou také někdy překvapeni, že když doplatí dluh na kreditní kartě až po uplynutí bezúročného období, musí hradit úroky nejen za dobu zpoždění, ale za celé období, kdy úvěr čerpali,“ podotkl Borges.

Zjistit výši nákladů při postupném splácení kreditky je ale podle něj pro většinu lidí prakticky nemožné. „Většina bank se nemá k tomu, aby na svých webových stránkách zprovoznila kalkulačku, která tyto náklady vyčíslí,“ upřesnil.

Anketa

Vzali byste si půjčku u nebankovní společnosti?
Ano, už jsem si vzal/la
6,2 %
Ano, vzal/la bych si
1 %
Ne, jen u banky
39,5 %
Ne, nevzal/la bych si půjčku nikde
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3116 čtenářů.

Pomoc ve finanční nouzi hledají Češi hlavně u příbuzných

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám