Hlavní obsah

Pomoc ve finanční nouzi hledají Češi hlavně u příbuzných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek financí mnozí Češi řeší půjčkami v rodině. Od blízkých příbuzných si tak už někdy půjčily tři pětiny lidí. Nejčastěji se přitom jedná o částky do pěti tisíc korun. Smluvně však půjčku ošetří jen minimum Čechů, spoléhají se totiž na ústní dohodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

K probírání rodinných financí v rámci příbuzenstva jsou Češi víceméně zdrženliví, ukázal průzkum agentury Ipsos pro společnost Provident Financial. Necelé dvě pětiny oslovených si finanční záležitosti nechávají jako téma pro sebe a svého partnera. Zhruba stejný počet lidí pak se širší rodinou mluví spíše o vlastní mzdě a platu a čtvrtina s příbuznými částečně sdílí i informace o spoření či investicích.

Dojde-li však na půjčku od příbuzných, jde zdrženlivost Čechů stranou. Tři pětiny lidí totiž v průzkumu potvrdily, že si někdy půjčily peníze od rodinného příslušníka, přičemž téměř polovina si opakovaně půjčuje jen výjimečně, zhruba ne více než jednou ročně.

Půjčují se většinou menší částky

Češi se nejčastěji na příbuzné s žádostí o půjčku obracejí, protože je to nejrychlejší a také nejlevnější způsob, jak přijít k penězům. Ovšem nemalému počtu oslovených finanční výpomoc příbuzní nabídli i sami, což pochopitelně využili.

Každý čtvrtý Čech si půjčí za zády partnera

Finance

Lidé si od rodiny půjčují spíše menší částky, konkrétně do pěti tisíc korun, což potvrdily více než dvě pětiny z těch, kteří v rámci příbuzenstva už nějakou půjčku využili. Mezi šesti až deseti tisíci korunami se pohybovala půjčka u necelé pětiny dlužníků, více než pětina pak využila finanční výpomoc mezi 11 tisíci až 50 tisíci korunami. Více než 100 tisíc korun si od příbuzenstva půjčil každý desátý dlužník.

Smlouvu neřeší

„Průzkum odhalil, že půjčování v rámci rodiny není nic výjimečného. Rodina se zkrátka snaží pomoci, jak jen je to možné, což je naprosto v pořádku. Je ale třeba myslet na to, že i půjčka v rodině pořád zůstává půjčkou, která by měla mít svá předem stanovená pravidla,“ upozornila Bronislava Wlasáková, ředitelka právního oddělení Provident Financial.

Anketa

Půjčil/a jste si někdy peníze od příbuzných?
Ano, opakovaně
29,1 %
Ano, ale jen jednou
23,3 %
Nikdy
47,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3573 čtenářů.

Výsledky ukázaly, že Češi v rámci rodiny si naprosto běžně půjčují, aniž by půjčku nějak smluvně ošetřili. Téměř devět z deseti lidí, kteří se v rámci rodiny zadlužili, si s příbuzným dohodli podmínky jen ústně, což dle odborníků může představovat značné riziko.

„Půjčka v rodině celkem snadno svádí k jakési neformálnosti. Lidé si běžně říkají věty typu: ‚Vždyť je to v rodině, tak co by se mohlo stát?‘ Kvůli absenci jasných podmínek ale často vznikají nepříjemné situace, které v krajních případech mohou skončit až u soudu,“ doplnila Wlasáková.

Smlouvou, ať už s vyčíslením případných úroků či bez nich, ošetřila půjčku jen zhruba desetina dlužníků.

I jednoduchá smlouva ochrání budoucí rodinné vztahy
Ujasněte si předem, že obě strany vnímají půjčenou částku skutečně jako půjčku. Předejdete tak mylnému vnímání, kdy dlužník přijme zapůjčenou částku jako pomoc od rodiny, kterou není třeba vracet.
Nejjednodušší způsob, jak předejít problémům, je sepsat stručnou písemnou smlouvu. Ta může být psána i rukou na kusu papíru, ale nesmí na ní chybět několik základních náležitostí. Patří mezi ně uvedení věřitele i dlužníka, výše půjčky, potvrzení dlužníka o převzetí peněz, dohoda o způsobu splacení půjčky, datum sjednání smlouvy, případně vyčíslení úroků nebo částky, kterou dlužník splatí nad rámec jistiny. Na závěr je pak třeba uvést čitelná jména a podpisy obou stran.
Smlouva má za cíl ochránit jak majetek věřitele, ale především pak rodinné vztahy. Už samotná existence smlouvy dlužníka alespoň formálně nutí dluh splácet a neznevažovat ho jen proto, že proběhl v rámci v rodiny. Stejně tak věřitel v případě nesplácení může skrze písemnou smlouvu dokázat, že peníze skutečně půjčil a vrácení se domoci, pokud je dlužník laxní a ke splácení se nemá.
Zdroj: Bronislava Wlasáková

Když je peněz málo, přestanou lidé jako první kupovat oblečení

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám