Hlavní obsah

Trh s byty a hypotékami dál sílí

Právo, Jindřich Ginter

Trh s nemovitostmi a hypotékami i přes zpřísnění podmínek ze strany České národní banky nadále prožívá expanzi. Rostou ceny nemovitostí, poptávka kupujících, developerská výstavba i v bankách půjčované částky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Banky se snaží rozjetý hypoteční trh udržet, i když takové „žně“ jako před třemi lety už nemají. Tím se ovšem udržují nahoře i ceny bytů. Sice nerostou tak rychle, ale velký pokles se zatím také nekoná, byť ho kdekdo očekával.

Tempo růstu cen bytů podle nejčastějších odhadů letos zpomalí pod pět procent a podobně poroste i nájemné. Ačkoliv přibývá i počet nově budovaných bytů, vysoká zůstala také poptávka. Developeři očekávají v tomto roce růst nabídky o 1,3 procenta, v Praze o 1,4 procenta. Jenomže zároveň odhadují poptávku vyšší o 1,7 procenta, v hlavním městě dokonce o 3,4 procenta.

Kromě Prahy a Brna je splátka hypotéky levnější než nájem

Finance

V hlavním městě, ale nejen v něm totiž už mezi zájemci o koupi nemovitosti nepřevažují lidé, kteří si nový byt kupují pro své vlastní bydlení, nýbrž investoři, kteří byty nakupují jako investici. Někteří makléři uvádějí, že ve velkých městech je to až 80 procent kupujících. I oni si rádi na investiční byty berou hypotéku, protože to v jejich kalkulaci zvyšuje výnosnost. Podle Miroslava Zvolského z České spořitelny směřovala za posledního půl roku na první bydlení jen pětina hypoték.

„Vydělala jsem v Praze nějaké peníze, bydlení zde mám zajištěné. Dostala jsem hypotéku, jenže vždy mi zajímavý byt utekl před nosem. Až se mi zadařilo u metra Hloubětín. Chci to na nájem, který mi splátky víceméně pokryje,“ říká třicetiletá Kateřina, původem ze severní Moravy, která pracuje jako obchodnice v telekomunikacích.

Pořídila si byt velký 50 metrů čtverečních – s balkonem, po kvalitní rekonstrukci, ve čtvrtém patře s výtahem. Byt vypadá jako z nové výstavby, ovšem nachází se v činžovním domě ze 60. let. Cena činila 4,4 milionu Kč plus téměř 50 tisíc korun na daň z nabytí a ještě zhruba 100 tisíc vynaložených za vybavení kuchyně.

Průměrná hypotéka už přes 2,5 milionu

Rostou ceny, rostou i částky, jaké si lidé od bank půjčují. Loni v listopadu podle Fincentrum Hypoindexu průměrná výše hypotečního úvěru poprvé překonala hranici 2,5 milionu korun. Trvalo to pouhé tři roky, než se vyhoupla z dvoumilionového průměru.

K tomu je třeba poznamenat, že když si někdo půjčuje jen 1,5 milionu korun, získá obvykle úvěr s vyšší úrokovou sazbou, než když si půjčí pět milionů.

Zlevňování hypoték zpomalilo, zájem o ně ale opět roste

Finance

Hypoteční trh sice ochladil, ale nijak dramaticky. Loni v listopadu poskytly banky 7305 hypotečních úvěrů za 18,3 miliardy korun. V listopadu 2018 bylo sjednáno 8617 hypoték a jejich celkový objem činil téměř 19,5 miliardy korun. Rozdíl to není nijak propastný. Je zjevné, že hypoteční banky se snaží rozjetou hypoteční mašinu udržet v tempu, i když tak levné peníze, jako byly před třemi roky, kdy lidé dostávali hypotéky i za 1,4 procenta, se už pravděpodobně nezopakují.

V listopadu 2019 činila průměrná úroková sazba 2,36 procenta. „Současná úroveň úrokových sazeb na hypotečních úvěrech je pro klienty nadále příznivá. Do budoucna již nelze očekávat výrazné snižování úrokových sazeb,“ řekl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nejoblíbenější fixace hypoték na pět, osm a 10 let jsou dostupné za 2,64 procenta i s pojištěním schopnosti splácet. U Hypoúvěru od Buřinky například fixace na šest let bude za 2,65 procenta.

Reklama

Související články

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně...

Sen o bydlení hatí mladým nízké úspory

Většina mladých Čechů do 36 let bydlí v pronájmu či u rodičů. Pochopitelně to do budoucna chtějí změnit a pořídit si vlastní bydlení, které budou nejčastěji...

Výběr článků

Načítám