Hlavní obsah

Zlevňování hypoték zpomalilo, zájem o ně ale opět roste

I v listopadu banky zlevňovaly hypotéky, ovšem ne tak razantně jako v minulých měsících. Projevilo se to i na průměrné úrokové sazbě, která oproti říjnu klesla jen o setinu procentního bodu a dosáhla tak hodnoty 2,35 procenta. Na druhou stranu ale zájem lidí o hypoteční úvěry opět roste.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„Právě teď, když se začal opět zvyšovat zájem o hypoteční úvěry a celkový objem poskytnutých hypoték atakuje čísla z listopadu 2018, dochází ke zpomalení prudkého pádu úrokových sazeb Fincentrum Hypondexu,” uvedl Jiří Sýkora specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Jak dále dodal, má toto zpomalení na svědomí zejména to, že některé banky začaly promítat do svých sazeb květnové zvýšení úrokových sazeb České národní banky. „Podle současných kroků jednotlivých bank lze očekávat, že příští měsíc bude po dlouhé době měsíc, kdy úroková sazba Fincentrum Hypondexu opět půjde směrem nahoru,“ doplnil Sýkora.

Hypoteční trh opět ožívá

Období několika měsíců vlažného zájmu o hypotéky skončilo v říjnu, kdy si pro hypotéku přišel druhý největší počet lidí v letošním roce a objem poskytnutých úvěrů byl nejvyšší.

Listopad ovšem říjen překonal. Bylo totiž sjednáno 7305 hypotečních úvěrů, o 278 více než předchozí měsíc. Celkový objem se pak vyšplhal na 18,301 miliardy korun, o 1,35 miliardy korun více než v říjnu.

Výsledky uplynulých jedenácti měsíců už nyní naznačují, že loňský rok ani zdaleka překonán nebude. od ledna do listopadu 2018 bylo sjednáno celkem 92 912 hypotečních úvěrů v objemu 203,5 miliardy korun. Za stejné období letošního roku banky sjednaly celkem 70 333 hypoték v celkovém objemu 163,6 miliardy korun.

Průměrná hypotéka se letos poprvé dostala za hranici 2,5 milionu korun a dosáhla tak částky 2 505 291 korun. Vliv na to mají především rostoucí ceny nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na hypotéku nedosáhne stále víc lidí

Dostupnost bydlení v Česku se nadále zhoršuje. Ceny bytů za poslední rok vzrostly v průměru o 10 procent, prudce nahoru jdou i nájmy a současně se výrazně...

Výběr článků

Načítám