Hlavní obsah

Tisíce lidí vyhlížejí levnější hypotéky. Mnozí budou platit víc, než by museli, říká expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňská přání developerů, že by se hypotéky letos mohly vrátit pod čtyři procenta, se pravděpodobně nenaplní. Takové sazby přitom vyhlížejí tisíce lidí. Podle současných očekávání výrazněji zlevní nejdříve příští rok. U delších fixací ale banky úroky naopak mírně zvedly, připomíná hypoteční specialista Martin Novák ze společnosti Broker Consulting.

Foto: archiv, Právo

Martin Novák, Broker Consulting

Článek

Nové hypotéky sice zlevňují, ale ve splátkách to dělá jen stokoruny. Mnozí vyhlížejí alespoň o procento nižší sazby. Dočkají se toho letos?

Záleží to hlavně na rozhodování České národní banky. Pokud sníží základní úrokové sazby, což se obecně očekává, mohou jít také sazby hypoték dolů. Naše očekávání je, že centrální banka letos o více než půl procentního bodu dolů nepůjde. Obdobné snížení tak lze očekávat u hypoték.

Ke konci roku se tedy průměrná hypoteční sazba může dostat na úroveň 5,5 procenta?

Myslím, že ano. Otázka je, zda si banky hlavní zlevnění nenechají až na příští rok. Na druhou stranu, proti tomuto trendu jde novela zákona o spotřebitelském úvěru a banky některé dlouhé fixace naopak zdražují.

Jak dlouhých fixací se zdražování týká?

Od sedmiletých výše. Jde o desetinky.

Statisícové rozdíly. Mapa ukazuje skutečné ceny bytů

Ekonomika

Naopak u roční fixace zaráží mBanka se sazbou kolem deseti procent. Čím to?

U této banky bych nebral sazbu jako vypovídající pro celý trh, protože mBanka se z hypotečního trhu víceméně stáhla.

Česká spořitelna nabízí k hypotéce na 60 procent ceny nemovitosti u jednoleté fixace úrok 6,64 procenta, ČSOB 6,39 procenta, Komerční banka 7,59, Moneta 8,09. U tříleté fixace jsou sazby o poznání nižší, Česká spořitelna a ČSOB dávají shodně 5,94 procenta, Komerční 5,79 procenta, UniCredit 5,49.  Hypotéka je na dlouhé období a pro trh a klienty je klíčové, aby sazby byly stabilní, optimálně kolem tří čtyř procent.

Hypotéka se slevou. S bankou se vyplatí vyjednávat

Finance

Má smysl u nové hypotéky fixovat na rok a čekat, že se úroky sníží - a pak úvěr refixovat, nebo refinancovat?

Překvapuje mě rozhodování řady klientů. Když byly sazby hypoték rekordně nízké, sjednávali si krátké fixace s výhledem, že sazby budou ještě nižší. Přitom v tu chvíli dávalo smysl sjednat co nejdelší fixaci.

Teď máme před sebou pravděpodobně snižování úroků, ale mnozí lidé se naopak obávají dalšího zvyšování a sjednají si dlouhé fixace. Budou platit mnohem více, než by museli.

O kolik se teď prodává méně nových hypoték?

Momentálně se poskytuje zhruba třetina nových hypoték proti vrcholu před třemi lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám