Hlavní obsah

Studenti budou na daních odvádět více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní měsíce jsou ideální příležitostí pro studenty, jak si přivydělat. V praxi nejčastěji volí zaměstnání na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti. Od příštího roku ale musí počítat s tím, že se podmínky zdanění brigád zhorší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Když je hrubá měsíční odměna z dohody o provedení práce 10 000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti 3999 Kč a méně, potom se z odměny neplatí sociální a zdravotní pojištění.

Práce po část roku a daňová vratka

Zejména nízké zdanění u hrubé odměny do limitu je hlavním důvodem atraktivity pracovních dohod. „Studenti pracující současně pro více zaměstnavatelů neplatí pojistné ani z jedné dohody, pokud je hrubá odměna u každého zaměstnavatele do limitu, neboť v roce 2023 se zatím stále limit sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť,“ dodává daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

I pracující studenti mají samozřejmě nárok na základní měsíční daňovou slevu na poplatníka v plném rozsahu 2570 Kč a k tomu ještě na slevu na studenta ve výši 335 Kč. Při práci pro více zaměstnavatelů současně je možné uplatnit daňové slevy pouze u jednoho z nich.

Připravované změny od ledna 2024 počítají se zrušením daňové slevy. Letos ještě studenti tuto slevu uplatní
Gabriela Ivanco, daňová poradkyně

Díky uplatnění těchto dvou daňových slev neplatí studenti nic na dani z příjmu až do hrubé mzdy nebo hrubé odměny ve výši 19 300 Kč.

„Aktuálně připravované legislativní změny však od ledna 2024 počítají se zrušením daňové slevy na studenta. Během letošních brigád ještě studenti tuto slevu uplatní,“ doplňuje Ivanco.

Studenti, kteří si přivydělávají formou brigád pouze po část roku, zejména tedy během letních měsíců, a kteří z brigád zaplatí zálohu na daň z příjmu, budou mít za rok 2023 nárok na daňovou vratku. Během letoška totiž zaplatí více na zálohách na dani z příjmu nebo na srážkové dani, než je jejich roční daňová povinnost. V daňovém přiznání uplatní slevu na poplatníka a slevu na studenta v plném ročním rozsahu, bez ohledu na skutečnost, že byli výdělečně činní pouze po část roku.

„K vyplnění daňového přiznání budou studenti potřebovat potvrzení o zdanitelných příjmech od všech zaměstnavatelů, tedy i od těch, pro které pracovali na základě pracovní dohody,“ upozorňuje Ivanco.

Vláda stanoví nové limity

Dohoda o provedení práce je mezi studenty velmi oblíbená. Někteří studenti pracují i pro tři či čtyři zaměstnavatele současně s hrubou měsíční odměnou 10 000 Kč, a přitom neplatí nic na sociálním a zdravotním pojištění. Pokud však projdou legislativním procesem zákonné změny, bude se odvádět pojistné ze všech dohod, jestliže součet hrubých měsíčních odměn bude dosahovat 40 procent průměrné mzdy.

Nově by již tedy nebylo možné pracovat pro dva různé zaměstnavatele s hrubou odměnou 10 000 Kč bez odvodu pojistného. „Daňové podmínky pro pracující studenty tedy zhorší nejenom zrušení slevy na studenta, ale i nové limity pro vznik účasti na pojištění u kumulovaných dohod o provedení práce,“ doplňuje Ivanco.

Zákoník práce čekají výrazné změny. Čeho se dotknou především?

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám