Hlavní obsah

Stagnace hypotečních sazeb pokračuje i v novém roce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná nabídková sazba hypoték se v meziměsíčním srovnání nezměnila. I v lednu zůstává na stejné hodnotě 6,34 procenta jako v prosinci minulého roku. Analytici nečekají výraznější změny ani v letošním roce.

Článek

„Sazba Fincentrum Hypoindexu pro rok 2023 startuje na stejných sazbách, na kterých končil rok 2022. Potvrzuje se tedy očekávaný trend stagnace úrokových sazeb, který pravděpodobně vydrží do jarních měsíců, kdy nejspíše banky spustí pravidelné jarní akce na podporu hypotečního trhu. Nicméně půjde pravděpodobně opět pouze o výkyvy v ustáleném trendu,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Beze změny zůstala pochopitelně i měsíční splátka hypotečního úvěru ve výši 3,5 milionu korun s LTV do 80 procent a splatností 25 let, tříleté fixaci a průměrné nabídkové sazbě 6,34 procenta ročně. I v lednu tak činí 23 274 korun.

Čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek
Analytik Jiří Sýkora

Změna sazeb se zatím nečeká

„Rok 2022 končil s tím, že hypoteční sazby víceméně stagnují, počty nově poskytnutých hypoték neustále klesají. Zaznívaly názory, že klesají i ceny nemovitostí. S tím však ne zcela souhlasím. Je sice pravdou, že některé nemovitosti v některých lokalitách zlevnily o více jak 10 procent. Pokud se však podíváme na trh jako celek, tak ceny nemovitostí poklesly jen velmi mírně. A i zde vidíme spíše stagnaci cen,“ uvedl Sýkora.

Podle Sýkory v případě cen nemovitostí k mírnému snižování docházet bude. Očekává také, že developeři začnou u novostaveb pomalu snižovat základní cenu za metr čtvereční. Dosud kupujícím nabízeli pouze bonusy například ve formě parkovacího místa či kuchyňské linky zdarma.

Výraznější změny nelze očekávat ani v případě hypotečních sazeb. „Čekáme spíše stagnaci s jen mírnými výkyvy spojenými s konkurenčním bojem bank a vyhlašováním a ukončováním různých akčních nabídek. A pokud se naplní předpověď představitelů ČNB, pak by k nějakému snížení úrokových sazeb mohlo dojít až na konci roku 2023. I s ohledem na to, že přes zimu hypoteční trh zrovna nekvete, je možné předpokládat, že toto snížení banky přenesou do hypotečních sazeb až na jaře roku 2024,“ zmínil Sýkora.

Stagnaci hypotečních sazeb, resp. žádné výraznější změny směrem nahoru či dolů neočekávají ani experti ze Skupiny ČSOB.

„Úrokové míry dosáhly v minulém roce vysokých hodnot, dalo by se říct maxima. Pozvolný pokles by se mohl dostavit v druhé polovině roku 2023,“ uvedl Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny.

„Obecně v letošním roce očekáváme zpomalení tempa růstu inflace, což by postupně mohlo přinést i snížení sazeb ČNB a nepřímo by pak podpořilo trend poklesu hypotečních sazeb, které by se během letošního roku mohly dostat zpět pod 6 procent,“ doplnil Libor Vojta Ostatek ze společnosti Golem Finance.

Hypotéku lze získat levněji, převzetím od prodejce bytu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám