Hlavní obsah

Připojení fotovoltaiky do sítě se komplikuje, distributor dokonce vydal mapu připojitelnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem o instalaci fotovoltaiky má čím dál více Čechů. Počet žádostí o připojení vlastních solárů k dodávkám do sítě se ovšem v posledních letech zvýšil natolik, že to provozovatelům distribuční sítě dělá nemalé problémy. S těmi se potýkají zejména na Moravě a ve Slezsku, kde je síť v některých oblastech tak napjatá, že ne všechny domácnosti s fotovoltaikou mají možnost posílat přebytky do sítě. Distributoři to řeší miliardovými investicemi, které by měly situaci časem zlepšit.

Foto: geoportal.egd.cz

Náhled mapy připojitelnosti k distribuční soustavě EG.D.

Článek

Podle dat Cechu akumulace a fotovoltaiky (CAFT) připojili loni energetici více než 240 megawattů (MW) nových fotovoltaik, což je meziročně téměř čtyřnásobně více. Postaveno, nikoliv ještě připojeno k síti, bylo dokonce přes 300 MW nových fotovoltaik. Letos by měl počet znovu výrazně vzrůst, předseda CAFT Aleš Hradecký odhaduje, že postaveno by mohlo být až 750 MW nového výkonu.

Tempo připojování a poptávka ale rostou tak rychle, že na některých územích České republiky jsou distributoři s připojováním nových fotovoltaických elektráren (FVE) na hraně kapacity.

„Situace je více vypjatá zejména na Moravě a ve Slezsku kvůli menšímu počtu trafostanic a jejich stáří a technickému stavu. Zároveň zde není odběr tak koncentrovaný jako například ve středních Čechách či Praze,“ řekl Novinkám ředitel společnosti Solar Solution Energy Dominik Ondrůšek.

Fotovoltaika s vyšším výkonem a přetoky? Jen pokud ji schválí místní distribuční společnost

Tipy a trendy

Problém ale podle něj není jen fyzického, nýbrž i teoretického charakteru. „Spousta právnických subjektů podala žádosti o významné kapacity připojení, a tím si zablokovali daný výkon, i když mnoho z nich realizováno v dohlednu či vůbec nebude,“ poznamenal.

V některých případech zašla situace dokonce tak daleko, že žádost o připojení elektrického zařízení k distribuční soustavě distributor zamítl. Zamítnutí může mít několik podob, nicméně ani v jednom případě se nejedná o úplný zákaz pro výstavbu FVE, upozornil Ondrůšek.

Jednou z variant je, že distributor jednoduše zakáže fotovoltaiku připojit do sítě a umožní jen tzv. zjednodušené připojení, kdy dotyčný nesmí pouštět žádné přebytky energie do sítě. Druhá možnost spočívá v tom, že distributor povolí poslání přebytků energie do sítě jen do určitého limitu. „Ve třetí alternativě vám distributor připojení zdroje časově odloží, tedy sdělí vám, že v daném místě plánuje rekonstrukci vedení v horizontu x měsíců a poté vám připojení umožní,“ dodal Ondrůšek.

Mapa připojitelnosti

Jeden z distributorů, společnost EG.D spadající do energetické skupiny E.ON, na svých webových stránkách zveřejnila tzv. mapu připojitelnosti k distribuční soustavě, na níž zvýraznila oblasti, kde jsou možnosti dalšího připojování FVE pro prodej elektřiny omezené. Pokud se při přiblížení pomocí myši na konkrétní oblast na mapě objeví modře zvýrazněná vedení, tak to znamená, že na daném místě je možné připojit pouze výrobnu bez možnosti dodávky do distribuční sítě.

„I v aktuálně omezených oblastech si klienti mohou pořídit fotovoltaiku, jen teď nemůže být s přetokem do sítě. Až dojde v lokalitě k posílení sítě, oblast se zase otevře a zákazník bude moci upgradovat svou elektrárnu na přetokovou,“ uvedl Libor Kolář, vedoucí rozvoje a akvizic v EG.D.

Také ČEZ distribuce, jež je společně se zmíněnou EG.D a Pražskou energetikou provozovatelem distribuční soustavy na českém území, má několik lokalit, kde už je připojeno velké množství FVE. „Zatím jsme natrvalo žádnou oblast neuzavřeli, nicméně v některých oblastech jsme skutečně na hranici možností a kapacity,“ přiznala Novinkám už na konci loňského roku mluvčí Soňa Holingerová.

Podvodníci začali zneužívat zájem o fotovoltaiky, slibují nereálnou návratnost

Ekonomika

„Co se týká lokalit, tak sem patří Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Plzeňský kraj – Tachovsko, Olomoucko a Moravskoslezský kraj. Nicméně není to tak, že by byly celé oblasti uzavřené, jsou to vždy jednotlivé transformovny ve zmiňovaných krajích,“ zdůraznila.

Miliardové investice

Dlouhodobé řešení těchto problémů spočívá v investicích do modernizace distribuční sítě. ČEZ Distribuce ročně investuje zhruba 14,5 miliardy korun do svých sítí a velký podíl z toho tvoří právě příprava sítí pro FVE, uvedla Holingerová.

Také EG.D před pár dny informovala, že letos investuje přes sedm miliard korun do distribuční sítě, což je zhruba o dvě miliardy více než v posledních letech. „Za navýšením investic stojí zejména prudce se zvyšující zájem o připojování obnovitelných zdrojů, zvláště fotovoltaických elektráren, u kterých jen vloni meziročně vzrostl počet žádostí o připojení o 430 procent,“ uvedl mluvčí Roman Šperňák.

„Distributoři energie investují každý rok miliardy korun na zmohutnění a modernizaci distribuční sítě, tedy nové kapacity budou v čase vznikat, to, že však budou zaostávat za poptávkou, je nyní více než jasné,“ zakončil Ondrůšek.

Francie nařizuje zastřešit parkoviště solárními panely

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám