Hlavní obsah

Jen desetina Čechů čerpá dotace na bydlení

Dotace na bydlení mohou pomoci s financováním úprav nemovitosti, i tak je ale v málokteré domácnosti využívají. A pokud tak učiní, z dotačních peněz hradí nejčastěji zateplení. Do budoucna si však chtějí pořídit solární panely.

Foto: Profimedia.cz

Z dotací Češi nejčastěji hradí zateplení (Ilustrační snímek).

Článek

V loňském roce zažádala o dotaci na bydlení jen desetina Čechů, ukázal průzkum NMS Market Research pro Raiffeisenbank.

Nejčastějším důvodem pro žádost o finanční příspěvek pak bylo využití dotace na zateplení domu, rozhodla se pro něj téměř třetina lidí. Druhým nejčastějším účelem využití dotace pak byla výměna oken, kterou provedli v každé čtvrté domácnosti.

Jaké dotace lze čerpat na opatření vedoucí k úsporám nejen za energie

Jak na to

„Dotace jsou příjemnou finanční injekcí, která může značně usnadnit opravy či rekonstrukce. Trend jejich využití je zřejmý, příjemci je uplatňují k vybudování udržitelnějšího bydlení. V kurzu jsou tepelná čerpadla, solární panely nebo záchyt dešťové vody, přičemž investice do těchto doplňků může v delším horizontu ušetřit nemalé peníze,“ doplnila mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

I když jsou státní dotace výrazným finančním přilepšením, celkové náklady nepokryjí. Zbývající část tak Češi nejčastěji financovali z úspor (70 procent), případně si zažádali o o půjčku u banky.

Na nový byt už Češi nemají, nastává čas rekonstrukcí

Finance

Pětina plánuje dotace i v budoucnu

V budoucnu plánuje dotace využít v každé páté domácnosti. V polovině z nich pak chtějí peníze investovat do pořízení fotovoltaiky, jejíž využití umožní značně snížit vysoké výdaje za elektřinu.

Více než třetina budoucích žadatelů zvažuje použití dotačních prostředků na instalaci tepelného čerpadla. Necelá třetina pak za pomoci dotací plánuje investovat do zachycení dešťové vody, čímž ušetří nemalé částky v celkovém rodinném rozpočtu.

Pozor na nové praktiky šmejdů! Zaměřili se na dotace z Nové zelené úsporám light

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám