Hlavní obsah

Smlouvy se spotovými cenami energií nyní uzavřít nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé domácnosti v minulosti uzavřely smlouvy na dodávky energií za tzv. spotové ceny. Od počátku letošního roku jsou však i tyto ceny zastropované. Vláda navíc uzavírání nových smluv se spotovými cenami zakázala po dobu, kdy budou v platnosti zastropované ceny elektřiny a plynu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V roce 2021 začalo na energetickém trhu docházet k výrazným změnám a nejedna domácnost se rozhodla uzavřít smlouvu na dodávky energií se spotovými cenami. Tyto ceny byly přímo závislé či odvozené od změn ceny elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích s elektřinou nebo plynem. Spotřebitelé se totiž domnívali, že během roku 2022 dojde k uklidnění na trhu s cenami energií, pád cen v důsledku nástupu teplejšího počasí i zprovoznění podmořského plynovodu Nord Stream 2.

„Tato racionální úvaha některých spotřebitelů se však ukázala mylnou. Válečné události převrátily energetický trh naruby a spotřebitelům se spotovými cenami narostly ceny energií do závratných výšek,“ připomněla Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Energetický úřad loni dostal dvakrát více podnětů než před krizí

Ekonomika

Jak dTest dále ve své analýze shrnul, koncem léta 2022 vlivem extrémního cenového výkyvu na trzích s elektřinou a plynem přestala většina dodavatelů nabízet smlouvy s ceníkovými cenami. To mělo za následek, že se smlouvy se spotovými cenami staly po nějakou dobu jedinou reálnou možností pro sjednání nové smlouvy na dodávku elektřiny nebo plynu.

„Aby spotřebitelé mohli své staré i nové smlouvy se spotovými cenami rychle opustit, prošla kvapným legislativním procesem jedna z novel energetického zákona, která od 1. října 2022 dala spotřebitelům se smlouvou se spotovou cenou možnost takovou smlouvu vypovědět s výpovědní lhůtou 1 měsíc,“ doplnila Hekšová.

Spotové ceny u ledu

Někteří spotřebitelé jistě ocenili další období loňského roku, kdy v důsledku poklesu cen energií pro ně smlouvy se spotovými cenami vypadaly zajímavě.

„Zejména po oznámení zastropování cen pro rok 2022, které se mělo týkat i smluv se spotovými cenami, se z nich stal ‚tajný tip‘ pro informované spotřebitele, protože regulace odstranila riziko výchylky spotové ceny nad úroveň cenového stropu,“ připomněla Hekšová.

Vláda však uzavírání smluv se spotovými cenami dala stopku, s výjimkou dodávek do odběrných míst vybavených průběhovým měřením elektřiny nebo plynu. Zákaz byl proveden nařízením vlády ze dne 14. prosince 2022 s účinností od 1. ledna 2023 a bude platit po dobu v období, pro které jsou zastropovány ceny elektřiny nebo plynu.

„Smlouvy se spotovými cenami energií jsou zatím uloženy k ledu. V budoucnu se to jistě změní. Stále platí, že smlouvy se spotovými cenami elektřiny nebo plynu jsou jen pro informované spotřebitele. Ale tak, jak si spotřebitelé budou ve větší míře elektřinu sami vyrábět, budou zvažovat i nákup elektřiny za podmínek na spotových trzích. Zákaz smluv s cenami přímo závislými či odvozenými od změn cen elektřiny nebo plynu na organizovaných trzích bude tedy pouze dočasný,“ uzavřela Hekšová.

Cena plynu letí dolů. Kdy se to projeví na zálohách?

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám