Hlavní obsah

Rostoucí náklady na bydlení a znehodnocování úspor štvou Čechy nejvíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace a zvyšující se životní náklady mají na rozpočty českých domácností negativní vliv již delší dobu. Dopadají na ně především rostoucí náklady na bydlení, ale i vyšší výdaje za potraviny či spotřební zboží. Čechy štve i výrazné znehodnocování úspor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum agentury STEM/MARK pro finanční skupinu ČSOB ukázal, že více než čtyři pětiny (83 procent) českých domácností mají velké obavy z aktuální inflace. Vedle rostoucích nákladů na bydlení, což zmínily téměř dvě třetiny lidí, Čechy hodně pálí i znehodnocování úspor (59 procent) nebo větší výdaje za spotřební zboží a služby (58 procent).

V každé čtvrté domácnosti musí zvýšené výdaje řešit tím, že sahají do úspor, či si dokonce peníze vypůjčí, přičemž o finanční výpomoc nejčastěji žádají příbuzné nebo přátele.

Další čtvrtina ale rychle dostupnou rezervu k dispozici nemá, 15 procent domácností si vůbec není schopno dávat měsíčně něco stranou.

V případě, že by se v budoucnosti dostali do finančních problémů, lidé by nejčastěji sahali na vklady na spořicích účtech (45 procent), na běžném účtu (39 procent) či by vytáhli tzv. železnou rezervu hotovosti ze šuplíku (31 procent). Více než desetina oslovených by svou nelehkou situaci řešila prostřednictvím půjčky.

Jak Češi dopady inflace na úspory řeší

Znehodnocovaní finančních rezerv je jedním z negativních dopadů inflace. Čechy to pochopitelně štve a snaží se své úspory aspoň trochu ochránit. Ženy jsou v tomto směru konzervativnější a pro boj s inflací volí především spořicí účty či běžné účty, u nichž ale výrazně prodělávají.

Muži, kteří mají podle průzkumu obavy z inflace menší, inklinují k rizikovějším nástrojům, jako jsou akcie, dluhopisy nebo investiční fondy.

Za nejlepší ochranu před inflací obecně domácnosti považují vlastnictví nemovitostí (53 procent), zlato (33 procent) a spořicí účty (30 procent).

Strach z inflace mezi Čechy roste

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám