Hlavní obsah

Průměrná sazba hypoték podruhé za sebou pod dvěma procenty, banky dál zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úrokové sazby hypoték stále padají. Průměrná sazba v březnu poprvé klesla pod dvě procenta a rekord byl překonán i v dubnu. Sazba se zastavila na hodnotě 1,94 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Průměrná úroková sazba sice klesla, ale na větší zájem klientů o hypotéky to vliv nemělo. Počet uzavřených hypotečních úvěrů v dubnu poklesl na 9042, o 333 méně než v březnu.

Zároveň poklesly i objemy. Lidé si v dubnu sjednali hypoteční úvěry celkem za 17,06 miliardy korun. V březnu byly objemy o 846 miliónů vyšší.

Zájem o víceleté fixace

Úrokové sazby hypoték klesají už několik měsíců. Nebudou pochopitelně padat věčně, ale podle odborníků trend levných hypoték ještě nějakou dobu potrvá. Například zájemci o 85procentní hypotéku s dostatečnou bonitou mají šanci získat úrokovou sazbu kolem 1,9 procenta.

„Banky postupně přizpůsobují úrokové sazby informacím, že normalizace měnové politiky hlavních centrálních bank nebude nijak rychlá, což se projevuje ve snižování delších sazeb. Za situace, kdy si ECB nemůže dovolit zvýšit sazby, protože by některé jižní státy neustály obsluhu svého dluhu, nelze vzhledem k volnému pohybu kapitálu a provázanosti ČR se zbytkem EU čekat, že by ČNB výrazně zvyšovala úrokové sazby i po případném opuštění kurzového závazku,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Levnou hypotéku si lidé chtějí udržet co nejdéle, proto není překvapením, že si fixují úrokové sazby na co nejdelší dobu.

„Snižování delších sazeb logicky vede i ke změně preferencí fixací. Nejoblíbenější jsou sice stále pětileté, nicméně místo tříletých se na další místo v popularitě dostávají sedmileté fixace a nebude dlouho trvat, kdy klienti zareagují na současné prudké snižování desetiletých sazeb,“ dodal Rajdl.

I v květnu banky snižují sazby

To, že snižování úrokových sazeb není zdaleka u konce, dokazují i dvě z našich největších bank. V květnu se ke zlevňování hypoték přiklonila jak Česká spořitelna (ČS), tak Hypoteční banka.

ČS snížila úrokové sazby hypoték pro fixace 3, 4, 5 a 8 let. Pro fixaci na tři a čtyři roky banka snížila sazby na 1,99 procenta a pro delší fixace, tedy na pět a osm let, dokonce na 1,79 procenta.

Hypoteční banka přišla s novou Pěknou hypotékou, díky níž mohou klienti získat úrokovou sazbu 1,89 procenta s možností fixace na 3, 5, 7 či dokonce 10 let při splnění dalších podmínek.

Od 16. května snížila úrokové sazby u hypotečních úvěrů i Wüstenrot. U hypotéky Refin klesla úroková sazba na 1,49 procenta ročně. Klasickou hypotéku na bydlení nabízí Wüstenrot s úrokovou sazbou začínající na 1,59 procenta ročně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám