Hlavní obsah

Průměrné sazby hypoték v Česku poprvé klesly pod dvě procenta

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku poprvé v historii překonala hranici dvou procent. Proti únoru se snížila o pět setin procentního bodu a zastavila se na hodnotě 1,97 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

„S příchodem jara se banky pustily do dalšího kola snižování sazeb a výsledkem je pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu pod dvě procenta. Současné minimum však nevydrží dlouho. Pokud dnes někdo s dostatečnými příjmy s požadavkem na hypotéku do 85 procent hodnoty nemovitosti i na delší fixace nedostane sazbu pod 1,9 procenta, pak je ve špatné bance,“ uvedl Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

Bude letošní rok rekordní?

Češi si na bydlení půjčují stále víc. Jen za první čtvrtletí letošního roku si sjednali celkem 23 369 hypotečních úvěrů v objemu 45,17 miliard korun. Ve srovnatelném období loňského roku  bylo uzavřeno 22 141 smluv v objemu 38,49 miliard korun. Průměrná výše hypotéky se v březnu opět přehoupla přes 1,9 miliónu korun.

Z dostupných dat to zatím vypadá, že letošní rok může být co do objemu rekordní. V  roce 2015 bylo sjednáno celkem 104 639 hypotečních úvěrů v objemu 190,42 miliard korun.

„Loňský rok byl co do objemu nových hypoték rekordní a dá se očekávat, že ten letošní ho ještě překoná,“ doplnil Ondřej Hák z Equa bank, kde očekávají překonání hranice 200 miliard korun.

Banky mají podle expertů stále zásoby peněz na půjčování hypoték, proto mohou dál držet nízké sazby. Do karet jim hrají i rekordně nízké sazby ČNB, díky čemuž mají k dispozici levné zdroje a mohou jít do většího rizika. V neposlední řadě drží sazby dole velká konkurence a slevové akce bank.

Loni v létě začaly hypotéky v Česku mírně zdražovat, od října už ale zase postupně zlevňují. V některých bankách je tak už téměř rok možné se se sazbou dostat, i bez podmínky uzavření úvěrového pojištění, pod 2 procenta u tříletých a ve většině případů i u pětiletých fixací.

V domku chtějí bydlet až dvě třetiny lidí

Z aktuálního průzkumu Equa bank vyplývá, že až třetina Čechů plánuje nejpozději do dvou let změnu bydlení. Ideálním bydlením pro většinu respondentů (64 procent) je přitom rodinný dům o třech (36 procent) či čtyřech (27 procent) místnostech.

Tuzemské banky sázejí také na to, že zhruba 28 procent lidí v ČR bydlí v pronájmu, přičemž v průměru za něj platí přes sedm tisíc korun (bez energií a dalších poplatků). Pokud by se tito lidé rozhodli koupit bydlení na hypotéku, vyšlo by je to v řadě případů mnohem levněji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám