Hlavní obsah

Rekordní úroková sazba hypoték byla opět pokořena

Novinky, bab

V únoru 2016 padl další rekord. Dosavadní nejnižší průměrná hypoteční úroková sazba z června 2015 byla pokořena. Hypotéky si po více než půl roce opět sáhly na dno. Nový rekord průměrných úrokových sazeb se zastavil na hodnotě 2,02 procenta. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

„Únorové změny v úrokových lístcích největších bank se projevily novým historickým minimem Fincentrum Hypoindexu na úrovni 2,02 procenta. V závěru loňského jara, kdy bylo dosaženo poslední minimum, však měli aktivní klienti s dobrou bonitou větší šanci dosáhnout přes individuální slevy u nejoblíbenější pětileté fixace na sazby nižší než nyní,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

„O dalším směru vývoje by mohlo napovědět nejbližší jednání bankovní rady ČNB o měnových otázkách, které je naplánováno na 31. března 2016 a jehož výsledky by měly bankám naznačit, jak dlouho budou mít k dispozici levné zdroje, což může mít vliv na delší fixace,“ doplnil Rajdl.

Průměrná výše hypotéky klesla

V únoru nízké sazby přilákaly do bank pro hypoteční úvěr celkem 7782 klientů,  o 1870 klientů více než v lednu. Přitom leden rozhodně nepatřil mezi slabé měsíce. Ve druhém měsíci letošního roku si lidé sjednali hypotéky v celkovém objemu 14,615 miliard korun, o 1,869 miliardy korun více než v lednu.

V lednu se průměrná hypotéka poprvé v historii vyšplhala na částku více než dva milióny korun. V únoru však tato výše poražena nebyla. V průměru si lidé půjčili 1 878 013 korun.

Co se děje na hypotečním trhu

V uplynulých dnech se banky pustily do konkurenčního boje a začaly měnit své úrokové sazby. Komerční banka snížila u nejčastěji poptávané hypotéky s LTV do 90 procent, při fixaci na období od tří do sedmi let je nyní sazba jen 1,89 procenta. Aktuální snížení úrokových sazeb u hypoték od Komerční banky dosahuje až 0,30 procentního bodu.

Úrokové sazby snížili i další velcí hráči na trhu, například Hypoteční banka a Česká spořitelna. Česká spořitelna momentálně nabízí hypotéku s tříletou fixací za 2,19 procenta a s pětiletou fixací za 1,99 procenta.

Hypoteční banka a ČSOB srazily úrokovou sazbu s fixací na tři a pět let na 1,89 již únoru. Začátkem března zlevnila i fixaci na jeden rok, kterou nově nabízí od 3,19 procenta.

UniCredit Bank od března opět snížila své sazby a to u tíleté, pětileté fixace na 1,49 procenta, stejně tak u hypotéky s variabilní sazbou.

V březnu ke zvýšení přistoupila mBank, která změnila sazbu u tříleté fixace na 1,99 procenta a u pětileté na 2,24 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám