Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak se změní dávky na děti, bydlení či životní minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přídavky na děti vzrostou o 200 korun měsíčně a řada lidí bude mít nárok na vyšší příspěvek na bydlení. Vlivem zvýšení životního a existenčního minima se pak rozšíří okruh možných příjemců sociálních dávek, některé vzrostou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Příspěvek na bydlení

Je určen pro lidi, kteří vydávají na bydlení více než 30 procent svých příjmů. Nově to bude platit i pro obyvatele Prahy, u nichž byla dosud hranice 35 procent.

Základní úpravou je změna konstrukce normativních nákladů na bydlení, díky čemuž vzroste dávka lidem zejména z menších domácností i z menších měst a obcí. Zvýší se i normativní náklady u domácností topících tu­hými palivy, třeba uhlím.

Příjemci příspěvku, jehož průměrná výše činí zhruba 4000 korun, nově nebudou muset ani dokládat příjmy a náklady na bydlení za 4. čtvrtletí 2022. Výjimkou jsou případy, kdy jim vzrostly náklady na bydlení nebo klesly příjmy.

PŘEHLEDNĚ: Jak požádat o pomoc s výdaji na bydlení

Finance

Výše příspěvku se v řadě případů může pohybovat i v tisících korun za měsíc. Například senior z Prahy se starobním důchodem ve výši 17 000 Kč a náklady na nájemní byt ve výši 13 000 korun může od ledna měsíčně dostávat 7900 korun.

Samoživitelka s dvanáctiletým dítětem žijící ve městě do 70 tisíc obyvatel, jejíž měsíční příjmy činí 14 795 Kč, pobírá přídavek na dítě ve výši 1470 Kč a má náklady na nájemní bydlení 16 500 Kč, má nárok na měsíční dávku ve výši 10 258 korun.

Zvýšení minima

Výraznou lednovou změnou je zvýšení existenčního a životního minima, od nichž se často odvíjí nárok na sociální dávky či jejich výše. Existenční minimum vzroste z 2980 na 3130 korun. Životní minimum samostatně žijícího jednotlivce se zvýší ze 4620 na 4860 Kč.

Naroste i životní minimum rodin odvíjející se podle počtu lidí a věku dětí, které v nich žijí. To je v současnosti například u čtyřčlenné rodiny, která má dvě děti ve věku pět a dvanáct let, 13 350 korun. Nově to bude 14 040 Kč.

Přídavky na děti

Zvýšení životního minima se odrazí i na počtu rodin s nárokem na přídavky na děti. Nárok na přídavky totiž mají rodiny s příjmy nižšími, než je 3,4násobek životního minima. Tato hranice bude od ledna u čtyřčlenné rodiny, která má dvě děti ve věku pět a dvanáct let, ve výši 47 736 korun měsíčně. Počet dávek tak vzroste o 15 100 na 301 200.

Není to jediná změna, která u přídavků nastane. V základní výměře vzrostou ze současných 630 až 880 na 830 až 1080 korun měsíčně. Ve zvýšené výměře dojde k nárůstu z 1130 až 1380 na 1330 až 1580 korun.

Výše dávky se liší podle věku dítěte a druhu příjmů rodičů. Zvýšená výměra se týká většiny příjemců.

Hlavní jídla ve školních jídelnách by mohla od února zdražit o 20 procent

Věda a školy
Foto: Právo

Nová výše sociálních dávek.

Porodné a okamžitá pomoc

Vlivem zvýšení minima naroste počet příjemců např. u porodného, vypláceného jednorázově po narození potomka. A to o 100 korun na 800 Kč ročně. Zvýšení částek životního minima se promítne i do maximální výše pro mimořádnou okamžitou pomoc, která se v jednotlivých případech počítá jako násobky tohoto minima.

Například u odstraňování následků přírodní katastrofy je to 15násobek životního minima jednotlivce, což je aktuálně 69 300 Kč. Od ledna to bude 72 900 Kč. Možností využití této dávky je více.

Dojde i k navýšení příspěvku při pěstounské péči pro nezprostředkované pěstouny.

Dávky pro hendikepované

Příspěvek na mobilitu se zvýší z nynějších 550 na 900 Kč měsíčně. Tato částka bude vyplacena automaticky, není tedy třeba o nic žádat.

Ti, kdo využívají zdravotnické prostředky pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo plicní umělou ventilaci, dostanou příspěvek na mobilitu ve výši 2900 Kč.

S ohledem na růst cen se zvyšuje i maximální příspěvek na pořízení svislé zdvihací nebo šikmé zvedací plošiny ze 400 tisíc na 500 tisíc Kč.

Sociální služby zdraží

Hendikepovaní si ale také připlatí za některé služby, jako jsou například osobní asistence a pečovatelská služba, nákup, donáška jídla či vyžehlení prádla. Třeba za osobní asistenci se bude platit 155 korun za hodinu namísto 135 Kč, zajištění celodenní stravy, tedy tří jídel denně, stoupne z 205 na 235 korun, cena oběda z 95 na 105 Kč.

Zdražení se týká i dalších služeb. Výjimkou jsou lidé, kteří jsou odkázáni na pomoc profesionálů v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně. U těch by většinou měla zůstat dosavadní sazba.

Vyšší cena dětských skupin

Hlouběji do kapsy budou muset často sáhnout i rodiče malých dětí, které mají své potomky umístěné v dětských skupinách. Maximální výše úhrady rodičem se zvýší ze 4000 na 4720 Kč.

Postiženým zdraží služby. Obávají se zhoršení péče

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám