Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jak požádat o pomoc s výdaji na bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O příspěvek na bydlení lze zažádat buď elektronicky, nebo případně na pobočce úřadu práce. Přinášíme stručný popis toho, co všechno je třeba do žádosti zahrnout.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Elektronicky

1. Otevřete si stránku ministerstva práce a sociálních věcí a myší klikněte na odkaz Příspěvek na bydlení – online.

2. Na následující stránce si lze po kliknutí na odkaz Orientační kalkulačka propočítat, zda máte na dávku nárok a v jaké výši. Označením odkazu Vyplnit formulář se dostanete k žádosti.

3. Na následující přihlašovací stránce jsou dvě možnosti. Lze se přihlásit pomocí elektronické identity občana – to je například mobilní klíč eGovernmentu, eObčanka nebo přihlašovací údaje do elektronického bankovnictví, tedy takzvaná bankovní identita. Druhou možností je přihlásit se přes datovou schránku.

Příspěvek na bydlení se od ledna zvýší

Finance

4. Pro mobilní klíč eGovernmentu je třeba si stáhnout aplikaci a nechat si ji aktivovat na Czech Pointu České pošty. Bankovní identitu nyní umožňuje sedm českých bank. Které to jsou, zjistíte na webu bankid. cz. Datovou schránku je možné si zřídit na Czech Pointu nebo – pokud máte například bankovní identitu – na webu mojedatovaschranka.cz.

5. Jakmile se přihlásíte, budou na další stránce vaše osobní údaje. Ty budou ve skrytém režimu, ale můžete si je zobrazit. Můžete se rozhodnout, zda chcete udělit trvalý, nebo jednorázový souhlas, aby bylo možné je načíst při vyplňování formulářů státní správy.

6. Na následující straně jsou poučení o podmínkách žádosti. Je třeba si je pročíst a zaškrtnout příslušná políčka. Pak je nutné podat žádost a označit jednu z možností. Tedy zda jde o novou, či starou žádost. V tomto případě zvolte novou žádost.

7. Na další stránce se objeví osobní údaje včetně adresy trvalého pobytu. Pokud bydlíte jinde a žádáte na jiné bydliště, je nutné to vyplnit. Také doplňte osobní údaje jako telefon a e-mail. Nenechte se zmást, kdyby vám při vyplňování e-mailu systém hlásil, že jde o chybný údaj. Hláška zmizí, jakmile doplníte celou adresu.

8. V následujících údajích o bydlení doplníte vztah k bytu, tedy například nájemní nebo vlastní. Nahrajete příslušnou přílohu, třeba nájemní smlouvu (stačí sken či fotografie). Vyplníte období, za které o dávku žádáte.

9. Pak doplníte údaje o tom, kolik platíte za jednotlivé položky jako nájem, elektřina, plyn a služby. Pozor, dokládají se údaje ze čtvrtletí předcházející tomu, za kdy chcete dávku čerpat. Nahrajete přílohy s příslušnými potvrzeními. Pokud máte fixaci na elektřinu nebo plyn, zaškrtněte políčko a uveďte dokdy. Vyberte vytápění bytu nebo domu. V případě plynu nebo elektřiny vyberte položku Jiné. V případě, že jste obdrželi vyúčtování, uvedete je.

10. Následně vyplníte údaje o příjmech. Vyberte ze seznamu ty, které se na vás vztahují, například výplatu. V tomto případě uvedete i IČO zaměstnavatele. To vám řekne třeba účetní, najdete jej na pracovní smlouvě nebo si jej vyhledáte na webu justice.cz. Pak je třeba uvést čistý příjem v jednotlivých měsících předchozího období a nahrát přílohy. Třeba fotografii nebo sken výplatní pásky.

11. Pokud sdílíte byt s někým dalším, třeba manželem či manželkou, vyplníte údaje i o něm, opět vyberete jeho zdroj příjmů a nahrajete příslušné přílohy včetně jeho prohlášení, pokud se jedná o dospělou osobu. Nahrajte přílohy, které po vás bude systém požadovat. Pozor, žádost nelze podle ministerstva práce podat elektronicky, pokud jedna z posuzovaných osob má příjmy jako živnostník nebo podnikatel.

12. Poté stačí vybrat způsob výplaty a odeslat.

Osobně

1. Pro informace a formuláře si můžete dojít na pobočku úřadu práce, poradit by vám měli i na bezplatné lince 800 779 900. Pokud máte přístup k internetu, otevřete si web MPSV a klikněte v horním menu na sekci Formuláře.

2. Na následující stránce klikněte na nabídku státní sociální podpora. Poté se rozbalí nabídka, v níž jděte na odkaz Žádost o příspěvek na bydlení.

3. Na následující stránce jsou vypsány podmínky dávky a seznam příloh, které budete potřebovat. Ty jsou v podstatě totožné s elektronickým prohlášením.

4. Po pravé straně jsou tiskopisy formulářů včetně názorné pomůcky.

5. Vše je potom nutné vytisknout a donést na pobočku úřadu práce v místě skutečného bydliště.

Neváhejte říct si o pomoc
Rodiny ve finanční nouzi mají několik možností řešení. Tou první je projít si seznam svých příjmů a výdajů a zbytné náklady do doby, než se situace uklidní, škrtnout. Možné je požádat o zvýšení výdělku.
Nepomáhá-li to, poskytuje největší možnosti dávkový systém. Není hanbou o peníze požádat ani tehdy, když se domácnost pokládá za střední třídu. Situace je letos výjimečná.
Na úřad práce lze u těch nejdůležitějších dávek na bydlení a děti požádat on-line přes web MPSV.
Je možné žádat i o další dávky, třeba na mobilitu pro hendikepované osoby.
Kam se obrátit pro radu
Úřad práce
bezplatná linka 800 779 900
Ministerstvo práce a sociálních věcí
Zkrotíme energie
Mít domov
Energetický příspěvek
Deštník proti drahotě

Největší nápor žadatelů hlásí úřady práce v Praze. Znají tu nadávky i volání policie

Ekonomika

PŘEHLEDNĚ: Kolik je možné uspořit snížením spotřeby energií

Finance

Sprcha, myčka či dešťovka. Úspor lze dosáhnout i šetrnými způsoby ve spotřebě vody

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám