Hlavní obsah

Když je peněz málo, přestanou lidé jako první kupovat oblečení

Pokud Češi přestanou vycházet s penězi, první, co omezí, budou nákupy oblečení. Hned v závěsu jsou pak výdaje za zábavu a kulturu či dovolenou. Půjčit si ale nehodlají, raději sáhnou do úspor.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Téměř dvě třetiny Čechů (65 procent) by v případě ekonomických problémů své domácnosti omezily nákupy oblečení, ukázal průzkum společnosti Kruk. O rok dříve se v podobném průzkumu k omezení útrat za oblečení hlásilo 56 procent oslovených.

Tři pětiny oslovených (61, resp. 60 procent) pak shodně zmínily, že by výrazně redukovaly jednak náklady na zábavu a kulturu či útraty v restauracích, jednak i za dovolené a cestování, případně by na žádnou dovolenou ani nejely. I v obou kategoriích se v loňském roce chtěli Češi omezovat méně než nyní – návštěvy restaurací, kin nebo divadel, stejně tak utrácet méně za cestování a dovolené plánovalo shodně 54 procent lidí.

Při problémech začnou Češi nejvíce šetřit ve výdajích na oblečení

Ekonomika

V meziročním srovnání zaznamenalo výrazný nárůst omezení spotřeby energií a vody. zatímco v loňském roce ho zmínil jen každý čtvrtý oslovený, nyní by se na tyto úspory soustředila nadpoloviční většina lidí (56 procent).

Data průzkumu ukázala i na skokový nárůst snahy ušetřit na vzdělávání a zájmových aktivitách dětí – v loňském roce je zmínilo osm lidí ze sta, nyní již dvakrát tolik.

Výrazný meziroční nárůst – 13 procentních bodů – byl zaznamenán i v případě úspor ve výdajích spojených se zdravím (vitamíny, léky nehrazené ze zdravotního pojištění a další), na nichž by se nyní snažila šetřit třetina Čechů, zatímco vloni to byla pětina.

„Češi v případě snížení nebo úplného výpadku svých příjmů při šetření logicky postupují od zboží a služeb, které nepatří ke každodenním potřebám. S ohledem na výrazný meziroční nárůst cen elektřiny a plynu by se pak více než kdy dříve snažili ušetřit právě na energiích. Až jako poslední v řadě by omezili výdaje na vzdělávání a rozvoj dětí, ale i tyto úspory už zvažují výrazně častěji než dříve,“ shrnula Jaroslava Palendalová ze společnosti Kruk.

Tisíce lidí dosáhnou na pomoc s drahým bydlením

Finance

Na potravinách by se snažila šetřit zhruba polovina lidí (49 procent), o pět procentních bodů více než o rok dříve. Pětina českých domácností by omezila výdaje za provoz svého auta, případně by začala více využívat hromadnou dopravu (v předchozím průzkumu to bylo 15 procent respondentů).

Anketa

Na jakých výdajích se jako první snažíte ušetřit?
Oblečení
12 %
Zábava a kultura
7,7 %
Restaurace
63,8 %
Dovolená, cestování
4,1 %
Šetřím energiemi a vodou
10,8 %
Aktivity dětí
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6482 čtenářů.

Půjčku by si vzal jen zlomek

Pouze necelé procento lidí se v průzkumu vyjádřilo, že by své finanční problémy řešilo půjčkou od finanční instituce, případně od rodiny či přátel.

Mnohem častěji – zmínila téměř třetina – by Češi sahali do svých úspor, aby nedostatek financí pokryli.

Každý desátý Čech s půjčkou se zadlužuje rizikově

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám