Hlavní obsah

Odvody OSVČ se zvýší, ve stáří jim hrozí život na dávkách

Velké vášně budí plánované zvýšení sociálních odvodů pro podnikatele a živnostníky, kteří nyní platí na odvodech výrazně méně než zaměstnanci. Mají pak sami nízké penze, takže často musejí žádat o dorovnání peněz z dávek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Koalice chce osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) i lidem pracujícím na dohody zaručit, že jednou nebudou mít extrémně nízké penze, a zároveň zvýšením jejich odvodů posílit příjmy důchodového systému.

Podle jedné z variant by se odvody OSVČ v průběhu tří let mohly zvednout o 60 procent. Problém je ale hlavně v tom, že OSVČ vykazují velmi nízké příjmy, tudíž mají nízký vyměřovací základ, ze kterého se odvody na sociální pojištění vypočítávají.

„Jako lidovci trváme na tom, že stát musí zajistit důstojný důchod každému, kdo poctivě pracoval. A právě k tomu je úprava výše odvodů potřeba. Kdyby se za aktuálně nastavených podmínek stali všichni živnostníky a dohodáři, důchodový systém by zcela zkolaboval,“ sdělil Právu poslanec KDU-ČSL Michael Kohajda.

Lidé pracující na dohody by mohli odvádět na pojistném více, připustil Jurečka

Domácí

Změna je potřebná i podle dalších vládních stran. „Nechceme OSVČ nadměrně zatěžovat, ale systém je potřeba férově a citlivě vybalancovat a přenastavit. Dnes odvody některých OSVČ nepokryjí ani nejmenší důchod a doplácejí to ostatní občané,“ řekla Právu pirátka Olga Richterová.

Tratí na tom podle ní všichni. „OSVČ jsou mnohdy překvapeny z nízké výše důchodu, zaměstnanci jsou zase zatížení daněmi a lidé mají tendence odcházet na švarcsystém, kde nemají žádné jistoty, a tratí na tom i stát,“ vysvětlila.

Zároveň je ale třeba se vyvarovat opatření, která by ohrozila živnostníky s menšími příjmy a odrazovala lidi od podnikání. „Jde například o výrazné navyšování odvodů bez toho, aby se férově přenastavil i systém minimálních odvodů podle výše příjmů,“ dodala Richterová.

Ekonomové souhlasí

Podle většiny ekonomů by se odvody OSVČ na důchody zvýšit měly.

„OSVČ mají relativně nízké odvody a jejich důchody jsou poté dotovány systémem. Říká se, že OSVČ prostě mají nižší odvody, a proto budou mít nižší důchody. To je pravda, ale nynější důchody nebudou zase o tolik nižší, než o kolik mají nižší odvody,“ upozornil ekonom IDEA Cerge-EI a člen poradního sboru ministerstva práce Filip Pertold.

Proti zaměstnancům odvádějí zlomek
OSVČ loni podle sociální správy odvedly na sociálním pojištění, ze kterého se financují důchody, 34 miliard Kč, tedy o 4,7 miliardy víc než o rok dřív.
V porovnání je to ale stále jen zlomek toho, co odvádějí zaměstnanci. Z příjmů zaměstnanců stát na sociálním pojištění vybral 603 miliardy, v roce 2021 to bylo 566 miliard Kč.
Zatímco počet zaměstnanců loni činil 4,65 milionu, OSVČ s povinností platit zálohy na důchodovém pojištění bylo 748 tisíc.
Minimální záloha OSVČ na sociální pojištění je každoročně stanovena jako 29,2 % ze čtvrtiny průměrné mzdy. Minimální záloha na OSVČ vykonávající činnost jako hlavní je letos 2944 Kč, v případě vedlejší činnosti to je 1178 Kč.
Z hlediska celkových odvodů zaměstnanců jsou sazby u zaměstnavatele 24,8 % z vyměřovacího základu, u zaměstnance 6,5 % z vyměřovacího základu.

OSVČ mají podle něj velmi vysoký náhradový poměr mezi předchozím základem pro výpočet sociálního pojištění a přiznaným důchodem. „Náš důchodový systém je solidární se všemi pracovníky s nízkým osobním vyměřovacím základem, což jsou především právě OSVČ. Jejich důchod je sice nižší než u zaměstnanců, ale do systému odvádějí ještě výrazněji méně než zaměstnanci,“ dodal Pertold.

„Pokud máte jako OSVČ dlouhodobě nízké odvody na sociální pojištění, měli byste dostatečně předem tušit, jaký důchod vás čeká, a případně si naspořit na důchodový věk i jinak,“ radí živnostníkům důchodový poradce Martin Kohoutek. Obvykle podle něj není výhodným řešením si navyšovat platby sociálního pojištění, aby se budoucí důchod zvýšil.

„Je pravděpodobné, že zvýšení důchodu bude tak malé, že se vyšší platba sociálního pojištění jednoduše nevyplatí. Na druhou stranu pro pojištěnce s nízkými odvody (neplatí to jen pro OSVČ) je důchodový systém výhodnější. Je totiž velmi solidární. Mají větší šanci, že odvedené sociální pojištění dostanou na důchodech zpět, než ti, kteří měli odvody vysoké,“ doplnil Kohoutek.

Vláda s trvalými změnami penzí spěchá. Měly by platit už od léta

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám