Hlavní obsah

Vláda s trvalými změnami penzí spěchá. Měly by platit už od léta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá mimořádná valorizace penzí je letos spíše nepravděpodobná, tvrdí ministerstvo práce a sociálních věcí. Přesto ale vláda spěchá, aby změny ve valorizacích začaly platit už od července.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na obzoru je další ostrý střet ministra Mariana Jurečky a šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové

Článek

Resort ujišťuje, že na všechno bude dostatek času a do začátku dubna ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) projedná navrhované úpravy v penzijním systému s opozicí. Ta však o tom vážně pochybuje.

Vláda chystá po zkrácení červnové valorizace penzí další zpomalení růstu důchodů, a to trvalou změnou valorizačních vzorečků – jak u mimořádné, tak standardní lednové valorizace.

„Legislativní změny týkající se trvalých úprav valorizačního mechanismu by měly být účinné od 1. července tohoto roku. Alespoň s tím počítá návrh, který momentálně připravuje ministerstvo na základě dohody v koalici. Vláda by jej měla projednat na začátku dubna,“ řekla v pondělí Právu mluvčí úřadu Eva Davidová.

Jurečka už má návrh změny valorizací

Ekonomika

Zaskočená opozice

Opozice je však zaskočena. „Jde pro mě o naprosto novou informaci,“ sdělila Právu šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Dosud jsme se bavili o tom, že by nová úprava měla platit od prvního ledna příštího roku. Pokud teď ministr Jurečka opět otočil a chce návrh překládat na vládu už začátkem dubna, tak to nepovažuji vůči nám za korektní,“ dodala Schillerová.

Opozice jinak principiálně s úpravou výpočtů valorizací souhlasí, chce ale věc řádně prodiskutovat.

Další jednání s Jurečkou má ANO naplánováno na 4. dubna. „To znamená, že opět budeme postaveni před hotovou věc a o nějaké diskusi mezi vládou a opozicí opravdu nemůže být řeč,“ prohlásila Schillerová.

Jurečka s ANO o penzijní reformě jednal minulý týden. Schillerová ale Právu řekla, že jim předal jen jakýsi dotazník na téma reformy.

Bez legislativní nouze

Jurečka přitom ještě minulý pátek sliboval, že proběhnou diskuse a konzultace nad návrhem valorizačního mechanismu, potom teprve bude následovat legislativní proces. „Pak v řádu příštích týdnů po meziresortním připomínkovém řízení by o tom jednala vláda,“ prohlásil.

V úterý 21. března se má Jurečka sejít s SPD a příští týden s odbory. „Jednání bude dopoledne na ministerstvu. Žádné podklady jsme k němu neobdrželi,“ sdělil Právu předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Zmrazení platů rozpočet nezachrání, ale je to důležité gesto, míní Pavel

Domácí

Podle předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je změna valorizace důchodů potřebná a věří, že bude do léta schválena. „Určitě je nutné, abychom legislativní proces stihli co nejdříve, ale bez legislativní nouze. Při zkracování lhůt bychom novelu měli stihnout,“ sdělila Právu. Dodala, že doufá, že i opozice si nutnost úprav uvědomuje a nebude obstruovat.

Sněmovní schvalování omezení červnového růstu důchodů přitom provázely rozsáhlé opoziční obstrukce. Navzdory vyhlášenému stavu legislativní nouze poslanci jednali o valorizaci pět jednacích dnů, a to i v noci.

Další valorizaci už letos nečekají

Průměrný důchod se z důvodu vysoké inflace od června mimořádně navýší o tisícovku méně – namísto původně očekávaných 1770 korun o 760 Kč. S dalším mimořádným přidáváním se už letos podle Davidové nepočítá. Odkazuje se přitom na experty resortu financí a další makroekonomy.

Mimořádná valorizace musí podle zákona přijít pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen za sledované období překročí pět procent. Proti lednu vzrostla obecná inflace o 0,6 procenta a tzv. seniorská, která lépe zohledňuje jejich spotřební koš, o 0,7 procenta.

Jestli se ceny potravin, energií a dalších položek ustálí, jak vláda slibuje, bude jasné v jarních měsících.

Studenti mají smůlu. Škola se jim do penze nezapočítá

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám