Hlavní obsah

Odvody na důchod pocítí malé živnosti

Vláda ve svém konsolidačním balíčku plánuje, že od příštího roku každý živnostník odvede na sociálním pojištění za rok o tisíce korun více do důchodového systému. A další dva roky poté to bude ještě narůstat. Nejvíce opatření zasáhne drobné živnosti, v případech, kdy je lidé používají jen jako přivýdělek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Daňově poradenská společnost V4 Group pro Právo orientačně spočítala, že pokud živnostník doposud uplatňoval 60procentní výdajový paušál a jeho příjem činil 50 tisíc korun měsíčně (600 tisíc korun ročně), tak platil na sociálním pojištění ročně 35 328 korun.

Za rok 2024 má v případě stejného výdajového paušálu sociální pojištění činit 42 389 korun. Do měsíčních záloh za sociální pojištění se tak živnostníkovi ve zmíněném příkladu promítne zvýšení odvodové povinnosti zvýšením o téměř 600 korun měsíčně.

Peníze na ruku?

Jestliže ale živnostník přiznává příjem 20 tisíc korun měsíčně, tak rozdíl v ročním odvodu do systému sociálního pojištění bude oproti padesátitisícovému příjmu podle V4 Group minimální. Sníží se doslova jen o pár korun. Vládní opatření tedy pocítí hlavně živnostníci s nižšími příjmy.

„Čím menší živnostník a čím méně si vydělá, tím horší dopad to na něho bude mít,“ řekl Právu předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků a člen představenstva poradenské společnosti PKF Apogeo Josef Jaroš.

Podle něho zvýšené odvody nejvíce zasáhnou lidi, kteří si pomocí živnostenského listu jen přilepšují.

Vládní balíček: Jak si konkrétně finančně pohoršíme

Finance

„Hodně nám píšou například rozzlobené ženy – obzvlášť jestliže jsou doma a dítě vyžaduje zvláštní péči –, že je to zasáhne, protože jinak jsou prakticky nezaměstnatelné. Živností si jen přivydělávají. Pro ně jsou vyšší odvody téměř likvidační,“ poukázal Jaroš. Podle něho to může vést k tomu, že tito drobní živnostníci přesunou svoji činnost výhradně do režimu „peníze na ruku“ a nic odvádět nebudou.

Vláda chce v rámci konsolidačního balíčku v letech 2024 až 2026 zvýšit minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění OSVČ z 25 procent na 40 procent průměrné mzdy. Navýšení bude vždy o pět procentních bodů ročně. Vláda chce, aby živnostníci měli důstojnější důchody.

Poradci společnosti PKF Apogeo nyní propočítávají, že za určitých okolností už může být výhodnější změnit živnostenské podnikání na společnost s ručením omezeným. Ovšem i odvody právnických osob chce vláda zvýšit, a to z 19 na 21 procent.

Limity pro odvody dohodářů se upraví, řídit se budou průměrnou mzdou

Ekonomika

„Ta dvě procenta, o kolik se má zvýšit podnikům daň, to nikoho nezabije, ale u živnostníků je zvýšení odvodů skutečně složitější věc,“ dodal Jaroš.

Co firmě snižuje daně
Mezi daňově uznatelné výdaje patří především kancelářské potřeby a vybavení, elektronika, dary neziskovým organizacím, firemní oblečení, reklamní předměty.
Do nákladů nesmíte zahrnout například občerstvení na firemních večírcích nebo rodinnou dovolenou s tím, že ji budete vydávat za pracovní cestu.
Odpisy jsou „umělým“ výdajem firem v jejich účetnictví. Vyjadřují míru opotřebení majetku za určité období. Odpisy mohou být buď rovnoměrné, kdy se každý rok odepisuje stejná částka, nebo zrychlené, kdy se na začátku odepisují vyšší částky, které se postupně snižují.
Zákony umožňují, aby si fyzická osoba zakoupila nemovitost a pronajímala ji své firmě. Pronájem prostor může uvést do nákladů.
Hojně se využívá i paušál za dopravu. Může dosáhnout až 180 tisíc korun ročně. Na jedno auto i motocykl lze uplatnit 5000 Kč měsíčně, pokud jej používáte výhradně pro podnikání. Případně 4000 Kč měsíčně, když slouží i pro soukromé účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám