Hlavní obsah

Odklad splátek využilo přes čtvrt milionu domácností

Právo, Martin Procházka

Tuzemské banky do konce května schválily odklad splátek 267 924 tisícům domácností, které o ně zažádaly v důsledku šíření nákazy. Celková výše úvěrů, které byly odloženy, činila 208 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky České národní banky (ČNB).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba třetinu, celkem 78 658, z celkového počtu schválených žádostí, tvoří odklady splátek hypoték v hodnotě 152 miliard, zbývající dvě třetiny se týkají spotřebitelských úvěrů.

Banky poskytovaly podle mluvčí ČNB Petry Vodstrčilové odklady jednak na základě svého dobrovolného obchodního rozhodnutí a také podle zákonného moratoria, kdy je možné splátky odložit až o šest měsíců, do 31. října.

Banky dostaly 345 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů

Ekonomika

Už v březnu umožnila řada bank odklad splátek klientům, u nichž došlo k dočasnému výpadku příjmů v důsledku výskytu nákazy nebo souvisejících preventivních opatření.

V průběhu dubna pak bylo Sněmovnou schváleno úvěrové moratorium, které umožnilo, aby kvůli výpadkům příjmů firem, živnostníků a domácností v souvislosti s koronavirovou pandemií nedocházelo ke zbytečným či předčasným insolvencím.

Přehledně: Jaké platby můžete na čas odložit

Koronavirus

Celkem se bankám sešlo od domácností přes 300 tisíc žádostí, více než desetinu z nich, převážně u spotřebitelských úvěrů, ale banky zamítly. O odklad splátek není možné žádat u úvěrů z kreditních karet, kontokorentů nebo povolených debetů na běžných účtech a také pro úvěry, které byly uzavřeny po 26. březnu. Odklad banky rovněž neumožní v případě, že byl dlužník k 26. 3. v prodlení se splácením úvěru delším než 30 dní.

Živnostníkům úvěry za 6,8 miliardy korun

V programech Covid, II, III a Covid Praha, kde mohou živnostníci a firmy žádat o úvěry se státní garancí a u některých i s poskytnutím peněz na pokrytí úroků, bylo podle údajů ČNB do 29. května schváleno přes 1500 žádostí za 6,782 miliardy korun a čerpáno téměř 4,5 miliardy korun.

Koronavirus oslabil chuť k podnikání

Finance

Z toho na program Covidu II připadalo 1409 žádostí s čerpanými 4,1 miliardy a v Covid Praha to bylo 99 schválených žádostí s čerpanými 339 miliony.

V programu Covid III se ke konci června evidovalo 964 žádostí za více než 8,3 miliardy, schválené žádosti nebyly do 29. 5. žádné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám