Hlavní obsah

Německo a Rakousko lákají Čechy na vyšší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní nástupní mzda u ošetřovatelů nedosahuje ani třiceti tisíc korun měsíčně hrubého. Rozmezí platů u ošetřovatelů se podle portálu Národní soustava povolání pohybuje od 28 tisíc korun do 47 tisíc korun měsíčně. To je o desítky tisíc korun měsíčně méně, než kolik si vydělají naši ošetřovatelé a ošetřovatelky v Německu a Rakousku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V sousedních zemích lákají napřímo nebo přes pracovní agentury právě ošetřovatele z Čech do seniorských domovů, klinik či přímo do rodin.

Například na portálu Jobs.cz nabízí pražská firma zdravotní sestře pro zajištění ošetřovatelské péče na soukromé klinice ve Vídni od 55 do 110 tisíc korun měsíčně. Uvítá zejména čerstvé absolventy, hned po škole.

Jurečka navrhne růst minimální mzdy o 350 korun

Domácí

„Zajistíme ubytování v bytě, máme jídelnu s dobrým výběrem, zaplatíme také přestávku na oběd, po noční směně vás pozveme na snídani. Pracoviště blízko centra,“ láká inzerát ošetřovatele. Požadavky: „Odpovídající vzdělání minimálně bakaláře, němčina na úrovni B2, která je podložená certifikátem; odolnost vůči stresu a ochota se přestěhovat.“

Do Prahy, anebo raději do Drážďan?

Hned pod tím je nabídka Diakonie ČCE v Praze-Stodůlkách na pozici „pracovníka přímé péče“. Nástupní plat: 34 400 až 38 tisíc korun měsíčně.

Ještě méně se nabízí asistentům v bytě pro lidi s mentálním znevýhodněním, které hledá pražská neziskovka Sedmibarevno. Plat: 28 tisíc až 30 tisíc korun. Na pozici je potřeba mít absolvovaný akreditovaný kurz pracovníka v sociálních službách, případně si ho doplnit do 18 měsíců.

I zde se ale slouží dvanáctihodinové směny, a je tak třeba mít, jak se uvádí v pracovní nabídce, psychickou a fyzickou odolnost.

Kolik si kdo vydělá? Nejvíc šéfové firem, nejméně kurýři

Ekonomika

Kdo umí anglicky či německy a nevážou ho okolnosti doma, zamíří starat se o seniory spíše na Západ. Není ani divu. Když na internetu zadá uživatel do vyhledávače „práce ošetřovatele seniorů“, tak na prvním místě vyjedou nabídky z Německa. Poptávka je zde značná.

Například drážďanská personální agentura na stránkách v češtině nabízí našim ošetřovatelům práci na hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou s tarifní hodinovou mzdou od 20 do 24 eur (480–580 korun), dále příspěvky za přesčasy a noční služby 25 procent, služby v neděli 50 procent a služby o svátcích 100 procent; kromě toho nástupní prémii 1000 eur a ubytování zdarma.

Českým sociálním službám, respektive neziskovkám, se pak těžko na trhu práce konkuruje, když základní mzda nevychází ani na dvě stovky za hodinu a v případě domácích asistentů se nabízí pozice s hodinovou mzdou na úrovni brigádníka v rychlém občerstvení pod 150 korun za hodinu.

Většina zaměstnanců se přilepšení kvůli inflaci zatím nedočkala

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám