Hlavní obsah

Většina zaměstnanců se přilepšení kvůli inflaci zatím nedočkala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšení mezd se sice někteří zaměstnanci v Česku dočkali, ale spokojeni s ním rozhodně nejsou. Více než tři pětiny z nich totiž v průzkumu zmínily, že jejich zaměstnavatel na současnou ekonomickou situaci zatím v odměňování nijak nezareagoval. Růst mzdy nad 10 procent očekává letos jen desetina lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I přesto, že někteří zaměstnavatelé svým zaměstnancům mzdy zvedají, reálná mzda podle Českého statistického úřadu již po tři čtvrtletí klesá. Podle posledních údajů z počátku září klesla ve druhém čtvrtletí meziročně o téměř 10 procent, a Češi tak podle analytiků zchudli nejvíce od roku 1993.

Inflace v akci: Reálná mzda se lidem snížila o téměř 10 procent

Ekonomika

Z Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika vyplynulo, že podle vyjádření tří z pěti zaměstnanců zaměstnavatelé dosud na ekonomický vývoj a inflaci nezareagovali.

Pouze každý šestý zaměstnanec se dočkal navýšení mzdy v reakci na současný ekonomický vývoj. Třetina lidí pak od zaměstnavatele obdržela nějakou formu podpory. I tak ale polovina lidí, kteří se přilepšení dočkali, s ním není spokojena. Spokojenost vyjádřil jen každý desátý.

Foto: Novinky

Jak vysoké zvýšení mzdy Češi očekávají

„Mzda by měla růst minimálně stejně rychle jako inflace,“ je názor, který zastává většina oslovených.

„Pro většinu zaměstnavatelů je však nereálné udržet při navyšování mzdy tempo se stávající inflací. Pokud si tedy budou chtít udržet zaměstnance a vyjít jim alespoň částečně vstříc, aniž by ohrozili svou firmu, musí hledat alternativy odměňování. Typicky půjde o různé formy účelových příspěvků, zejména na stravování, dopravu nebo volnočasové aktivity,“ uvedl Stéphane Nicoletti ze společnosti Up Česká republika.

Anketa

Jak vysoké zvýšení mzdy očekáváte?
Žádné
62,2 %
1 až 5 procent
10,7 %
5 až 10 procent
14,3 %
10 až 15 procent
5,4 %
Více než 15 procent
3,4 %
Obávám se snížení
2,8 %
Nevím
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2242 čtenářů.

Bude hůř, myslí si většina

Zaměstnanci nejsou nijak optimističtí ani ve svých očekáváních, jak se zaměstnavatel ke zvýšení mezd postaví. I přesto, že inflace neustále roste, jen čtvrtina lidí očekává, že letošní navýšení mzdy překoná to loňské.

Desetina zaměstnanců se dokonce obává, že jejich zaměstnavatel mzdy sníží. Na druhé straně také jen 1 z 10 zaměstnanců očekává letos zvýšení mzdy o 10 a více procent.

Foto: Novinky

Očekávané zvýšení mzdy v 2022 vs. 2021

„I zaměstnanci chtějí v současné situaci najít určitý kompromis. Lze proto očekávat, že jejich tlak na zaměstnavatele sice i nadále poroste, ale nebude se týkat jen peněz na výplatní pásce. Důležitější než forma bude možnost podporu od zaměstnavatele okamžitě použít, a ulevit tak rodinnému rozpočtu,“ dodal Nicoletti.

ČNB zhoršila odhad vývoje HDP, průměrnou inflaci předpokládá 15,8 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám