Hlavní obsah

Na zateplení domu dá stát milion předem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už na podzim bude možné požádat o novou dotaci zvanou Oprav dům po babičce z programu Nová zelená úsporám. Je určena majitelům rodinných domů a trvale obývaných chalup. Lidé z ní na zateplení zálohově dostanou až milion korun, další statisíce pak mohou čerpat třeba na fotovoltaiku.

Foto: Profimedia.cz

Aby byl dům energeticky úsporný, nestačí v mnoha případech jen zateplit stěny. Je potřeba zaměřit se i na střechu

Článek

Kdy půjde žádat

Dotace má být vypsána v průběhu září. Vyplácet ji bude Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Kdo má nárok

Podpora směřuje k vlastníkům nemovitostí, kteří jsou ekonomicky aktivní. Tedy například zaměstnancům, podnikatelům a živnostníkům, zletilým pracujícím studentům a učňům, rodičům na mateřské dovolené, ale i pracujícím důchodcům. Nezáleží na tom, jak dům žadatel získá. Může ho zdědit, koupit i třeba dostat darem od babičky.

Kdy nelze žádat

Dotaci nelze poskytnout, pokud žadatel nemá právo nakládat s nemovitostí v plném rozsahu, popřípadě je toto právo omezeno například exekucí či je předmětem insolvenčního řízení. Toto omezení ale neplatí, pokud je dům zastaven kvůli hypotéce či půjčce na jeho úpravu.

Upřednostňování bohatých, ale i krok směrem k udržitelné ekonomice, komentují ekonomové dotace na opravu domu

Ekonomika

Dotaci nelze dostat ani tehdy, pokud na dům již v minulosti stát poskytl podporu z podobného programu.

Pozor na pronájem

Peníze z dotace nelze použít ani na úpravy, které by snižovaly energetickou účinnost domu. Není to možné ani v případě, že plocha využívaná k ekonomické činnosti, třeba podnikání, popřípadě k pronájmu, přesáhne 20 procent celkové plochy domu.

„Tato podmínka musí být dodržena po celou dobu udržitelnosti,“ upozornila mluvčí fondu Lucie Früblingová. Délka zmíněné doby je deset let po provedení úprav. Pokud by tedy někdo počítal s tím, že dům opraví, nechá si v něm trvalý pobyt, ale jinak jej bude celý pronajímat a bude žít jinde, má smůlu.

Dům i chalupa

Dotace se týká rodinných domů nebo rekreačních nemovitostí, kde má žadatel trvalý pobyt. Jak už bylo řečeno, v každém případě musí vlastnit nemovitost i deset let po provedení úprav.

Nová zelená úsporám po prázdninách začne vyžadovat i estetický vzhled fasád. Na výběr budou barvy ze vzorníku

Tipy a trendy

Peníze lze použít jak na úpravy stávajícího rodinného domu, tak na stavbu nového, který bude stát na jeho místě. Dům musí být postaven před rokem 2013. „V tomto roce totiž začala platit nová vyhláška o energetické náročnosti, která již byla poměrně přísná na výstavbu budov,“ vysvětlila Früblingová.

Na co dotaci použít

Dotace slouží na zateplení domu, pořízení kotle, kamen či tepelného čerpadla, fotovoltaiky, nabíječky na elektromobily, zelené střechy, zachycování dešťové vody a podobně.

U předchozích programů v rámci Nové zelené úsporám přitom byly podmínky mírnější. „Stačilo mít takzvané komplexní zateplení, v programu Oprav dům po babičce je vyžadováno zateplení optimální,“ upozornil Miloš Hutník ze společnosti Weber, Saint-Gobain.

V praxi to podle něj znamená, že je potřeba zateplit celý objekt, než program povolí dotaci na další podporované technologie.

Kontroverzní téma
Dotace Oprav dům po babičce vyvolala pozdvižení mezi ekonomy, ale i vládními politiky. Ministru Hladíkovi vyčítají, že podporuje bohaté lidi v době, kdy stát musí šetřit. Kritizují, že i milionářům stát přispěje milionem.
Hladík namítá, že až doposud o dotace žádali spíše vysokopříjmové domácnosti, zatímco nové dotace budou díky zálohovému vyplácení spíše pro lidi bez úspor.
Mimo jiné to podle něj navíc ušetří zemědělskou půdu, protože se namísto stavby nových domů budou opravovat staré.
Navíc podle něj peníze nejdou ze státního rozpočtu, nýbrž z prodeje emisních povolenek.

Kolik lze dostat

Na zateplení je možné čerpat až 50 procent nákladů, a to až do výše jednoho milionu korun. Vedle toho lze třeba na tepelné čerpadlo dostat až 140 tisíc korun, na fotovoltaiku až 200 tisíc a třeba na zelenou střechu až sto tisíc korun.

„K dotaci na zateplení se přičítají dotace i za další dílčí opatření a celková dotace, která díky tomu může činit i více než milion korun, se vyplácí zálohově,“ řekla Früblingová.

Podporují se opatření, která byla realizována a aspoň z části uhrazena po 1. lednu 2021.

Další bonusy

K dotaci lze získat i bonusy, například když je dům v sociálně a strukturálně znevýhodněných regionech. Pak je to až deset procent navíc.

Zatím se počítá také s tím, že rodiny s nezaopatřenými dětmi mohou dostat na každé z nich 50 tisíc korun, pokud jsou ve střídavé nebo společné péči, tak 25 tisíc. A je jedno, jestli je dítě vlastní, osvojené nebo v dlouhodobé pěstounské péči. Taková štědrost ale naráží na námitky ve vládní koalici a je možné, že bonusy na dítě ještě doznají změn.

Milion na opravu domu po babičce? Nemravné, míní Kalousek. Výhrady mají Piráti i STAN

Domácí

Zvýhodněný úvěr

Program zahrnuje i možnost čerpání zvýhodněného úvěru na pokrytí rozdílu mezi způsobilými náklady a vyplacenou dotací. Půjde získat u stavebních spořitelen, a to zřejmě až od ledna příštího roku.

Sazba má být 2 až 2,5 procentního bodu pod sazbou hypoték. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) by se měla pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty.

O peníze lze i přijít

Obecně platí, že pokud žadatel poruší některou z podmínek programu, hrozí, že dotaci či její část bude muset vrátit.

„V případě nesplnění podmínky deset let trvalého bydliště v nemovitosti bude vždy záviset na konkrétních okolnostech případu. Vrácení celé dotace očekáváme zcela výjimečně v případech, kdy zjistíme účelové obcházení podmínek, což by mohl být právě prodej nemovitosti,“ uvádí fond.

Další informace

Více informací je na webu www.novazelenausporam.cz. Od ledna je budou poskytovat i pobočky stavebních spořitelen. Rovněž se lze obrátit na poradce sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS).

Jejich seznam je na zmíněném webu nebo na stránkách www.mpo-efekt.cz.

Radost z nové fasády mohou pokazit ptáci i pavouci. Co dělat, když si ji oblíbí a začnou ji ničit?

Jak na to

Čím argumentovat na schůzi SVJ ve prospěch změn vedoucích k úsporám za energie

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám