Hlavní obsah

Nová zelená úsporám po prázdninách začne vyžadovat i estetický vzhled fasád. Na výběr budou barvy ze vzorníku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci týdne končí státní dotační program Nová zelená úsporám (NZÚ) v té podobě, v jaké byl dosud. Spuštěn bude znovu po prázdninách, ovšem to budou již některé z podmínek pro získání dotací pozměněné. Zájemci o dotaci na zateplení fasády tak kromě povinnosti splnit technické parametry budou muset vybírat její barvu podle schváleného vzorníku.

Foto: Envato Elements

K získání státní dotace na zateplení fasády nebude od podzimu stačit splnit jen technické požadavky.

Článek

Nepochybně ne nejdůležitější, ale jistě dobře viditelnou změnou v nových podmínkách pro čerpání dotace z programu Nová zelená úsporám bude úprava požadavků týkající se zateplování fasád objektů. Zájemci o státní příspěvek si po prázdninách budou muset vybírat z předem schváleného seznamu takřka 300 přírodních barev definovaných v systému NCS, jenž je ke stažení na webových stránkách programu. Jejich použití bude totiž nově závaznou podmínkou pro čerpání dotace.

Omezení se na tuto škálu nebude platit, pokud fasádu navrhne autorizovaný architekt, nebo pokud odlišný požadavek na barevnost bude vyplývat ze závazného stanoviska orgánu památkové péče, úřadu městského architekta (či obdobného, obcí zřízeného útvaru), popřípadě z regulačního plánu, který je součástí územně plánovací dokumentace obce. Stejně tak bude mít prioritu respekt k původnímu barevnému řešení zateplované fasády.

Plánovaná změna podmínek pro schvalování dotací určených na zateplování fasád je výsledkem jednání pracovní skupiny, v níž kromě zástupců Státního fondu životního prostředí (SFŽP), jenž program NZÚ spravuje, byli i členové České komory architektů (ČKA). Cílem úpravy je zajistit, aby nové fasády pomáhaly nejenom s úsporou peněz vydávaných za energie, ale zároveň aby měly také určitou estetickou úroveň, což bylo v programu dosud zcela opomíjeno.

Vznik pracovní skupiny představenstva ČKA, která pak připravila srozumitelný návrh doplnění podmínek dotace NZÚ, inicioval architekt Ondřej Chybík. Jeho cílem bylo prosazení takového vzorníku barev pro nové fasády, který by vycházel z tradičního vnímání fasádních odstínů. „Věřím, že díky upravenému dotačnímu nástroji již nebudeme v blízké budoucnosti projíždět sídly hýřícími barvami, které sice můžeme najít ve vzornících, ale na fasády bez hlubší úvahy nepatří,“ uvedl předseda ČKA Jan Kasl, jenž ocenil vstřícnost zástupců SFŽP při jednání.

„Jedním z cílů programu Nová zelená úsporám je, aby prováděné rekonstrukce byly celkově kvalitní včetně barevného řešení fasád, a proto jsme se rozhodli zamezit alespoň ‚nejkřiklavějším‘ případům, kdy investorem zvolené barevné řešení narušovalo veřejný prostor. Je to poměrně odvážný krok kupředu, ale věříme, že konečný výsledek ocení nejen majitelé samotní, ale i ostatní rezidenti ČR,“ uvedl k úpravě podmínek pro dotace na zateplování fasád ředitel SFŽP Petr Valdman.

Anketa

Myslíte si, že bylo třeba určit nějaká pravidla pro barvy nově zateplených fasád?
Ano, už bylo na čase. To, co bylo občas někde vidět, bylo do nebe volající.
22,1 %
Nevím, já nikde nic vysloveně dramatického neviděl/a.
1,3 %
Ne. Je to zbytečná buzerace. Barvu by si měl určit ten, kdo v tom domě bydlí.
76,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3571 čtenářů.

Spanilá jízda duhové víly pokračuje! V Gloucesteru přibyla další ulice hrající všemi barvami

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Fasádní barvy a omítky umí více než zdobit

Fasáda je vizitkou každé stavby, často i jedním z jejích nejnápadnějších prvků. Inovativní postupy dovolují zateplenou obálku domu ozvláštnit nejen oblíbenými...

Výběr článků

Načítám