Hlavní obsah

Upřednostňování bohatých, ale i krok směrem k udržitelné ekonomice, komentují ekonomové dotace na opravu domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhazování veřejných peněz a zvýhodňování bohatých na úkor chudých. Ale také účelné využití emisních povolenek a dobrý krok na cestě k udržitelné ekonomice. Pohledů na dotační program ministerstva životního prostředí „Oprav dům po babičce“ je hned několik, což dokládají i názory Novinkami oslovených ekonomů.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na tiskové konferenci k dotačnímu programu Státního fondu životního prostředí Oprav dům po babičce.

Článek

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí na tiskové konferenci představil nový dotační program, jehož prostřednictvím budou všichni ekonomicky aktivní občané moci získat až milion korun na rekonstrukci (např. zateplení) starého rodinného či rekreačního domu.

Peníze z programu se budou čerpat z evropských peněz, a nikoliv ze státního rozpočtu.

„Jsou to evropské prostředky, které máme v Modernizačním fondu k dispozici z prodeje emisních povolenek právě na dekarbonizaci a opatření spojená s energetickými úsporami na budovách,“ uvedl Hladík na svém twitteru.

Milion na opravu domu po babičce? Nemravné, míní Kalousek. Výhrady mají Piráti i STAN

Domácí

Právě s financováním programu a jeho zaměřením na skupinu obyvatel vlastnících nemovitost ale mají někteří ekonomové problém.

Argumentují třeba tím, že i peníze z emisních povolenek lze považovat za veřejné peníze. Evropské země, tedy i Česko, je totiž inkasují od daňových poplatníků.

Kovanda: Symbolika takového kroku je neblahá

Hlasitá kritika zazněla například od bývalého ministra financí Miroslava Kalouska a servítky si nebral ani hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„S trochou nadsázky lze říci, že peníze, které stát letos vzal důchodcům snížením mimořádné valorizace penzí, rozdá jejich vnukům a vnučkám na rekonstrukce domů. Vláda opět rozhazuje. Jen ovšem jiné, o dvě generace mladší cílovce,“ napsal ve svém komentáři.

„Symbolika takového kroku je neblahá. Stát nevysílá signál, že na sobě šetří a že omezuje dotace. Přitom omezení dotací má představovat zhruba dvě třetiny takzvaného ozdravného balíčku,“ dodal Kovanda.

KOMENTÁŘ: Jeden hot a druhý čehý. Dotační prr a hyjé

Komentáře

Ačkoliv peníze oficiálně pochází z EU, tak v důsledku jde podle Kovandy o rozhazování českých veřejných peněz.

„Pokud by totiž Česko peníze na dotace nevyužilo a vyjednalo si odpovídající snížení svých plateb do rozpočtu EU, mohlo docílit snížení výdajů svého rozpočtu. To by bylo v době, kdy vláda říká, že je nutné šetřit třeba na důchodcích, žádoucím a adekvátním krokem i signálem,“ dovysvětlil Novinkám Kovanda.

Faktem nicméně je, že peníze v Modernizačním fondu jsou v rámci směrnice Evropské komise určené účelově na investice pro rozvoj nízkouhlíkových technologií, modernizaci energetických systémů a zlepšení energetické účinnosti. Nečerpání prostředků by tak postrádalo smysl.

Gapko: Je to účelné využití

Právě zacílení peněz na opravu bydlení v souladu s přesunem k udržitelné ekonomice, což je hlavním cílem programu, hodnotí pozitivně hlavní ekonom Moneta Money Bank Petr Gapko.

„Je to podle mého názoru účelné využití emisních povolenek a pěkný příklad spolupráce veřejného a soukromého sektoru prostřednictvím zapojení stavebních spořitelen, které budou pomáhat program dostat k co možná nejširší skupině obyvatel pomocí zvýhodněných úvěrů,“ řekl Novinkám.

Až milion na rekonstrukci. Stát přispěje na opravu „domu po babičce“

Domácí

Program by se podle něj mohl rozšířit i o podporu na bytové domy nebo komunitní energetiku.

Kladně na program nahlíží také analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

„Každá podpora rodin se počítá a motivace je nejspíš také dobrá. Pokud se pravidla nastaví opravdu dobře, pak to může být střípek v mozaice zvýšení porodnosti v Česku. Toto opatření není samospásné, ale těžko ho lze označit jako chybný krok,“ sdělil.

Nejdůležitější podle něj bude, aby se dotace nezneužívaly.

Ani současné dotace nejsou spravedlivé

Kovanda vidí problém také v tom, kdo na peníze z programu dosáhne.

„Dotace na rekonstrukci domu znamenají přesun celospolečenského bohatství od chudých k bohatším, protože ti opravdu chudí žádné domy nevlastní. Zato ale platí daně, které pak směřují na dotace,“ dodal.

Gapko uznává, že program je ve své podpoře výjimečně štědrý a jednoznačně upřednostňuje majitele nemovitostí na bydlení před nájemci, zároveň však dodal, že ani současné dotace nejsou spravedlivé.

„Podobné ‚nespravedlnosti‘ můžeme pozorovat i v jiných oblastech, jako příklad můžu uvést zdanění živnostníků a zaměstnanců. Vyšší podpora je zkrátka odměna za vyšší riziko či náklad, kterému majitelé nemovitostí, ve kterých bydlí, jistě podléhají,“ konstatoval.

Program „Oprav dům po babičce“ se spustí letos v září, alokováno bude celkem kolem 40 miliard korun. Jednou z hlavních podmínek pro získání peněz ještě před zahájením oprav je mít na místě trvalé bydliště po následujících deset let.

Jako bonus pak ministerstvo přidá až 50 tisíc korun za každé neopatřené dítě a možnost výhodného úvěru od stavební spořitelny.

Z dotace na integraci Ukrajinců zaplatil za byt v Praze osm milionů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám