Hlavní obsah

Na zateplení dá stát dotaci jen pro jeden dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrá dotace ve výši až milionu korun na zateplení rodinného domu nebo trvale obývané chalupy v rámci programu Oprav dům po babičce se nebude týkat všech majitelů nemovitostí. O peníze od státu budou moci žádat pouze ti, kteří vlastní nejvýše jednu trvale obývanou nemovitost. Smůlu tak budou mít majitelé více domů nebo bytů.

Foto: Jana Nesvadbová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Žadatel či žadatelé mohou být vlastníkem jen jedné nemovitosti určené k trvalému bydlení, aby se kvalifikovali pro čerpání dotace z programu Oprav dům po babičce,“ potvrdila Právu mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková.

Stát musí více přemýšlet o tom, komu reálně peníze vyplácí
Lukáš Vlček (STAN)

„Pokud má někdo třeba chatu, která není zkolaudovaná k trvalému bydlení, omezení se ho netýká,“ upřesnil Ondřej Charvát z tiskového oddělení resortu.

Ministerstvo avizovalo, že program Oprav dům po babičce spustí stejně jako přes léto přerušené dotace v rámci Nové zelené úsporám v září. Resort se chystá ohlásit přesný termín ve čtvrtek.

Na zateplení domu dá stát milion předem

Finance

Takzvaný majetkový test, který má zabránit tomu, aby na dotace dosáhli bohatí lidé, prosadily v koalici TOP 09 a STAN.

„Od začátku to byl hlavní požadavek TOP 09. Jsme přesvědčeni, že každá dotační politika státu by měla tento parametr vždy zohledňovat,“ sdělil Právu náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09).

„Jde o obecný princip. Stát musí více přemýšlet o tom, komu reálně peníze vyplácí. A to nejen v sociálních transferech, ale i v investičních dotacích. Otázka majetkových testů je pro nás principiální záležitost,“ řekl Právu první místopředseda STAN Lukáš Vlček.

Doplnil, že pokud by se program Oprav dům po babičce týkal i rekreačních objektů, mělo by být jasné, že chata nebo chalupa je jediná možnost bydlení. „Aby někdo z dotace neopravoval rekreační objekt a vedle toho měl tři investiční byty,“ podotkl Vlček.

Na dotaz Práva, jak se bude vlastnictví jediné nemovitosti deklarovat a kontrolovat, aby se třeba v rámci domácnosti nepřevedl jeden dům na manžela a druhý na manželku nebo děti, zástupci ministerstva ani Státního fondu životního prostředí, který dotaci spravuje, odpověď neměli. Další informace hodlají sdělit až ve čtvrtek.

Štědrá dotace na zateplení rozděluje koalici

Domácí

Sdílnější nemohl být ani poslanec Vlček. „Technické řešení ještě neznáme, na to se budeme ptát v dalších dnech. Byli bychom ale neradi, aby se rodinný majetek účelově dělil tak, aby se to obcházelo,“ sdělil Právu.

„Technickou stránku majetkového testu je potřeba nastavit tak, aby se nedala spekulanty obcházet,“ dodal za TOP 09 ­Tesař.

Žadatel bude zároveň povinen zůstat vlastníkem nemovitosti a mít v ní trvalý pobyt po dobu dalších deseti let. Podmínkou je rovněž ekonomická aktivita. Podporu tudíž mohou čerpat zaměstnanci, pracující studenti či pracující senioři.

Záloha předem

V programu Oprav dům po babičce se peníze budou vyplácet zálohově před uskutečněním úsporných opatření. To umožní poskytnout podporu i domácnostem, které nemají naspořeno. Lidé budou moci žádat o podporu až do výše poloviny uznatelných nákladů. Je možné dům rekonstruovat nebo jej zbořit a na jeho místě postavit nový s nízkou spotřebou energií.

V rámci jedné žádosti lze požádat o podporu i na další opatření, například na fotovoltaiku či tepelné čerpadlo. Celková částka tedy může přesáhnout milion. V zásadě se ale pak jedná o stejné dotace jako u klasické Nové zelené úsporám.

O dotace z Nové zelené úsporám light zažádalo 35 tisíc domácností

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám