Hlavní obsah

Štědrá dotace na zateplení rozděluje koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani vládní prázdniny neztlumily v koalici rozpory nad dotací Oprav dům po babičce. V jejím rámci si domácnosti od září budou moci požádat až o milion korun na zateplení rodinného domu či trvale obývané chaty či chalupy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Petr Hladík

Článek

Zatímco lidovecký ministr životního prostředí Petr Hladík žádné zásadní úpravy dotace nepředpokládá, koaliční partneři mají vůči velkorysému nastavení námitky.

Ministerstvo pro místní rozvoj vedené předsedou Pirátů Ivanem Bartošem už dříve oznámilo, že v oblasti bydlení upřednostňuje půjčky před dotacemi.

Majetkové testování žadatelů je principiální věc, která by se měla propsat do všech vládních politik
Lukáš Vlček, STAN

Hlavně mu ale vadí, že program pracuje s tak vysokou mírou podpory, na niž dosáhnou všichni, i ti nejbohatší.

Upřednostňování bohatých, ale i krok směrem k udržitelné ekonomice, komentují ekonomové dotace na opravu domu

Ekonomika

Ne pro nejbohatší

To se nelíbí ani STAN a TOP 09, které proto požadují majetkové testy pro žadatele. Podle TOP 09 je důležité prokázat, že vlastník nemovitosti je vhodným žadatelem. To by znamenalo, že se nemá jednat o člověka s velkým jměním.

Podle prvního místopředsedy STAN Lukáše Vlčka je „majetkové testování žadatelů principiální věc, která by se měla propsat do všech vládních politik“.

„Veškeré připomínky jsou ale pořád předmětem jednání uvnitř koalice,“ dodala mluvčí TOP 09 Markéta Volfová.

Hladík zásadní změny odmítá

Hladík s koaličními partnery debatuje, zásadní změny ale odmítá. „Ministr řeší všechny připomínky v širším kontextu nastavení všech ostatních podtitulů celého programu Nová zelená úsporám,“ řekla Právu Hladíkova mluvčí Lucie Ješátková.

Podle ní nastavení kvituje řada odborníků a organizací. Oprav dům po babičce, který je součástí Nové zelené úsporám, otevírá předfinancováním možnost podpory i domácnostem, které nemají naspořeno a pro které bylo dosavadní nastavení programu s dodatečným financováním bariérou. „Ministr Hladík proto žádné zásadní změny v programu Oprav dům po babičce nepředpokládá,“ dodala Ješátková bez upřesnění, jaké by mohly být alespoň dílčí úpravy dotace.

Vždycky to bylo vázáno na nemovitost, ve které žadatel bydlí a má tam trvalý pobyt
Martin Jurečka

Za Hladíka se postavil lidovecký předseda, vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka. Dotace se začala připravovat v době, kdy dočasně zastával i post ministra životního prostředí.

„Když se podíváme na dlouholeté podmínky Nové zelené úsporám, kam nová dotace patří, tak tam nikdy příjmový nebo majetkový test nebyl,“ odmítl Jurečka požadavky ostatních stran.

Podle něj nehrozí, že by si movití vlastnící více domů a bytů brali od státu. „Vždycky to bylo vázáno na nemovitost, ve které žadatel bydlí a má tam trvalý pobyt,“ dodal Jurečka.

Oprav dům po babičce

V rámci programu budou moci majitelé rodinných a rekreačních domů žádat až o milion korun na zateplení. A to až do výše 50 procent uznatelných nákladů.

Nemusí jít přitom o dům či chalupu „po babičce“.

Žadatelé musejí být ekonomicky aktivní, tedy například zaměstnanci, pracující studenti či pracující senioři. V domě pak musejí mít ještě deset let po poskytnutí dotace trvalé bydliště.

V rámci jedné žádosti lze požádat o podporu i na další opatření, například na fotovoltaiku či tepelné čerpadlo.

Celková částka tedy může přesáhnout milion. V zásadě se ale pak jedná o stejné dotace jako u klasické Nové zelené úsporám.

Hladík počítá i s dalšími zvýhodněními, zejména s 50 tisíci korun na každé nezletilé dítě nebo deset procent navíc za to, když je dům v sociálně vyloučené lokalitě.

Dům bude možné rekonstruovat, nebo jej zbořit a na jeho místě postavit nový s nízkou spotřebou energií.

Peníze se vyplácejí zálohově, to jest před uskutečněním opatření.

Cílí na lidi s nižšími příjmy

Zatímco doteď Novou zelenou úsporám podle jeho slov využívali převážně lidé s vyššími nebo vysokými příjmy, nový program cílí na ty s nižšími příjmy. „Bez něj by si dům upravit nemohli. Přitom mají vysoké náklady na energie,“ poukázal Jurečka.

Dodal, že také u klasické Nové zelené úsporám je možné získat na zateplení až 950 tisíc korun, jenom ne zálohově.

MZe zrušilo dotace pro potravinářské podniky už pro letošní rok

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám