Hlavní obsah

O dotace z Nové zelené úsporám light zažádalo 35 tisíc domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádostí v programu Nová zelená úsporám light (NZÚ light), který je určen na zateplení domu a další energetické spory pro nízkopříjmové domácnosti, přibývá. Státní fond životního prostředí od počátku letošního roku obdržel žádosti za více než čtyři miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Zateplit se mohou nejen zdi, ale i střecha či podlaha

Článek

„Ke čtvrtku jich evidujeme 35 486,“ řekla Právu mluvčí fondu Lucie Früblingová. „Největší zájem je o výměnu oken, dveří a zateplení fasády. Průměrná výše dotace činí 112 tisíc korun,“ dodala.

Program NZÚ light ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí spustil příjem žádostí v lednu. Je určen pro nízkopříjmové domácnosti, kam se řadí například starobní důchodci nebo ti, kdo pobírají invalidní důchod třetího stupně. Podmínka starobního či invalidního důchodu se v tomto případě týká všech lidí, kteří v dané domácnosti žijí, s výjimkou nezletilých či zletilých studujících dětí.

Ostatní lidé si o příspěvek mohou požádat tehdy, pokud mezi 12. zářím 2022 a dnem podání žádosti alespoň nějaký čas pobírali příspěvek na bydlení.

Na zateplení domu dá stát milion předem

Finance

Další podmínkou je, že se musí jednat o vlastníky či spoluvlastníky rodinných domů či celoročně obývaných rekreačních objektů, kteří jsou v nich trvale nahlášeni už před 12. zářím loňského roku. Výše dotace se liší podle prováděných úprav. Peníze domácnosti dostanou dopředu a mohou si práce provádět i svépomocí, tedy bez pomoci specializovaných řemeslníků.

V případě zateplení fasády dotace činí až 150 tisíc korun, u zateplení střechy 120 tisíc, na zateplení stropu 50 tisíc, na zateplení podlahy 60 tisíc a na výměnu oken a vchodových dveří až 150 tisíc korun.

Ohřev vody sluncem

Je nutné počítat s tím, že se výše dotace řídí například rozsahem zateplované plochy či počtem vyměňovaných oken či dveří. Třeba u oken je horní limit 12 tisíc korun za jedno, u vchodových dveří pak 18 tisíc korun za kus. Jednotlivé úpravy lze sčítat až do částky 150 tisíc korun.

V květnu došlo k rozšíření programu. Domácnosti mohou požádat i o podporu na pořízení solárních systémů pro ohřev vody. Její výše bude až 90 tisíc korun.

O dotaci na solární systémy je možné žádat i tehdy, když už domácnosti vyčerpaly dosavadní celkovou částku 150 tisíc korun na zateplení či výměnu oken a dveří. Do této sumy se totiž peníze na novou dotaci nezapočítávají. Celkem je tak možné získat z programu NZÚ light až 240 tisíc korun.

Se soláry na balkoně může domácnost ušetřit tisíce

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám