Hlavní obsah

Lidi v práci nejvíce trápí nedostatečné výdělky a vysoký stres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští zaměstnanci se nejvíce obávají toho, že nevyjdou s výplatami, a výrazného zvýšení tlaku a stresu. Strach také mají ze zhoršení atmosféry na pracovišti. Naopak obavy ze ztráty práce či technologického pokroku jsou spíše výjimečné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z nového Barometru zaměstnanců společnosti Up Česká republika. Třicet procent pracovníků podle něj letos očekává stagnaci svých mezd, 23 procent dokonce predikuje pokles. Naopak jejich růst předpovídají dvě pětiny lidí. Výrazné přidání však očekávají však jen mladí zaměstnanci ve věku do 26 let.

V tomto kontextu není překvapením, že nejčastější obavou zaměstnanců je pro letošní rok právě nedostatečná výše mzdy či platu. Za významnou hrozbu ji považuje třetina zaměstnanců.

Schillerová: Staneme se bohatou nevěstou a budeme si vybírat koaličního partnera

Ekonomika

„K obávám o celkový pokles kupní síly zaměstnanců je třeba připočíst i zastropování volnočasových benefitů v rámci konsolidačního balíčku,“ uvedl Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se specializuje na péči o zaměstnance.

Jen peníze nestačí

Druhým, podobně výrazným strašákem je v očích zaměstnanců pro letošní rok citelné zvýšení tlaku a stresu, kterého se obává téměř třetina zaměstnanců. Zhruba pětina má pak obavy i z celkového zhoršení pracovní atmosféry, které se zvýšením tlaku, narůstajícím stresem a zároveň nedostatečnými finančními podmínkami úzce souvisí.

„To je kombinace, která se může velmi neblaze podepsat na celkové spokojenosti zaměstnanců. Zaměstnavatelé tak budou mít plné ruce práce, aby udrželi své lidi motivované, loajální i angažované. Jen přidání peněz jim k tomu navíc stačit nebude. Efekt peněz na celkovou spokojenost zaměstnanců je totiž jen krátkodobý,“ řekla HR ředitelka společnosti Ela Honická.

Čeho se zaměstnanci nejvíce obávají
Nedostatečné výše mzdy32 %
Citelného zvýšení tlaku a stresu30 %
Zhoršení pracovní atmosféry21 %
Nepříznivých dopadů reorganizace17 %
Snížení pracovních benefitů a výhod16 %
Toho, že budou mít více práce16 %
Zhoršení pracovních vztahů15 %
Ztráty práce12 %
Že nebudou z osobních důvodů zvládat práci9 %
Že budou mít méně práce9 %
Že nebudou zvládat práci z jiného důvodu5 %
Že nebudou zvládat nové technologie5 %
Něčeho jiného6 %
Ničeho se neobávají20 %
Zdroj: Up Česká republika

Na jedné straně obavy o nedostatečné finanční prostředky a na straně druhé z horší pracovní atmosféry a rostoucího tlaku se odrážejí i na preferencích zaměstnanců, pokud jde o jejich zájem o různé formy podpory ze strany zaměstnavatelů. Ačkoliv číslem jedna zůstává mezi zaměstnanci stále požadavek na více peněz, oproti loňsku jeho význam výrazně zeslábl. Meziročně se naopak zvýšil zájem o různé formy cílené podpory odpočinku zaměstnanců nebo jejich zdraví.

Větší zájem o odpočinek

Vůbec nejvýrazněji oproti loňsku vzrostl zájem zaměstnanců o příspěvek na stravování, jehož zavedení nebo navýšení by aktuálně ocenila čtvrtina Čechů. Více zaměstnanců má meziročně zájem i o příspěvky na volnočasové benefity, příspěvky na dovolenou či o kratší pracovní dobu a delší dovolenou.

„Nejčastěji zmiňovanou změnou, kterou zaměstnanci pro letošek plánují, je vyhradit si více času na odpočinek a věnovat se prevenci zdravotních dopadů přetrvávající pracovní zátěže. Není proto divu, že roste zájem právě o tyto typy příspěvků a benefitů,“ míní Nicoletti.

Mezi středně silné obavy zaměstnanců dále patří nepříznivé dopady reorganizace, snížení pracovních výhod a benefitů, nárůst množství práce a celkové zhoršení pracovních vztahů. Jen zhruba osmina zaměstnanců se pak vyloženě obává ztráty svého zaměstnání. Ještě méně zaměstnanců se strachuje, že v práci nebude stíhat kvůli technologickému pokroku.

Anketa

Čeho se letos v práci nejvíce obáváte
Že nevyjdu se svým výdělkem
28,8 %
Vysokého stresu nebo jeho nárůstu
49,7 %
Ztráty zaměstnání
5,6 %
Špatných pracovních vztahů a zhoršení atmosféry na pracovišti
13,3 %
Nových technologií
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5528 čtenářů.

Šéf školských odborů: Středula ztratil tah na branku, musí na sobě zamakat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám