Hlavní obsah

Šéf školských odborů: Středula ztratil tah na branku, musí na sobě zamakat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odbory musejí být akceschopné a s tahem na branku, což jsme u Josefa Středuly v poslední době neviděli, řekl Novinkám a Právu šéf školských odborů František Dobšík. V pondělí zvolený předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) podle něj ztratil schopnost přitáhnout lidi na náměstí.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Předseda odborového svazu pracovníků školství František Dobšík

Článek

Chtěl jste na počátku sněmu konfederace prosadit, aby se nevolilo. Proč?

Ano, byl jsem prohlášen za rebela, protože tři týdny, které byly na přípravu sněmu a vůbec na vygenerování potenciálního protikandidáta, byly úplně šibeniční lhůtou. A jenom aby to bylo potvrzení pana Středuly, mi nepřišlo úplně fér.

Středula je opět v čele odborů

Domácí

Proto jsem i s dalšími chtěl, aby se volba posunula na podzimní sněm, dokdy by se dal nějaký protikandidát vygenerovat, aby to opravdu bylo demokratické, nejenom nějaká demonstrativní volba.

Středula ztratil možná i kvůli prezidentské volbě jakýsi entuziasmus oslovit lidi a přivést je na náměstí

Volba proběhla, Josef Středula má něco přes padesát procent hlasů, což si myslím, že svědčí o tom, že by na sobě měl hodně zamakat.

A vy jste ho na sněmu volil?

Nakonec jsem hlasoval proti. Řekli jsem mu dopředu, že nebude mít naši nominaci a že chceme, aby volba byla v pozdějším termínu.

Chtěli jsme tím dát najevo, že se něco musí změnit. Odbory musí být akceschopné s tahem na branku, což jsme teď neviděli.

Takže důvodem nebyl jen krátký termín?

Samozřejmě toho bylo víc. My už jsme se vloni rozhodovali. Měli jsme sjezd, který rozhodoval, zda vystoupíme z konfederace, nebo ne. Sjezd schválil, že v ní máme být, takže držíme linii, držíme partu. Ale když Josef Středula nastupoval přede dvěma volebními obdobími po Jaroslavu Zavadilovi, říkal, že chce, aby rada konfederace byl jeden orchestr, který bude hrát nefalešně, stejně, s tahem na branku. A po jeho xletém působení je to trošku rozhádané mezi sebou. Chtěl dostat šanci, že to bude stmelovat. Tak já chci věřit, že se mu to snad podaří, aby odbory zase stmelil, a tah na branku jsme opět získali.

A proč myslíte, že teď tah na branku neměl?

Protože lidi za ním nejdou. Ztratil možná i kvůli prezidentské volbě jakýsi entuziasmus je oslovit a přivést na náměstí. Třeba za jeho předchůdce Jaroslava Zavadila šedesátitisícová nebo stotisícová demonstrace byla. Za Josefa Středuly se toto bohužel nepovedlo.

Na podzim budou mít odbory řádný sněm. Budete hledat nového kandidáta?

Tam bychom museli navrhnout Středulovo odvolání, a to bude mít nějaký vývoj v čase. Ale já tady nechci vykopávat příkopy. Vnímám, že volba byla demokratická, samozřejmě mu blahopřeji. Avšak bude tam XY těch „ale“.

Někteří odboráři si se Středulou chtějí vyřídit účty za podporu Nerudové

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám