Hlavní obsah

Kadeřnice: Kontrola přišla hned první den

Právo, VU, svj

První květnové pondělí se konečně otevřela kadeřnictví a některé další služby péče o tělo. Kadeřnice z malé provozovny na okraji Prahy přišla poprvé do práce ve čtvrtek 6. května, kvůli limitu maximálně dvou lidí na 30 metrů čtverečních se totiž musí v malé provozovně střídat se svojí kolegyní. A dost se divila, když k ní pár hodin po otevření přišla kontrola.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dvě ženy ze živnostenského úřadu ke mně přišly hned první den na kontrolu,“ svěřila se Právu kadeřnice. I když měla všechno připravené podle pravidel, byl to pro ni trochu šok. Pracovnice živnostenského úřadu se zajímaly o testy zákaznic, zda měly nasazené respirátory či o to, jak měla zajištěnu dezinfekci. „Vedle to chtěly vidět i nájemní smlouvu, podnájemní smlouvu a zdravotní průkaz, provozní řád a faktury od materiálu,“ dodala.

Většinu kontrol dodržování protiepidemických opatření provádějí pracovníci hygienických stanic, někde jim s tím vypomáhají i policisté. Štěpánka Filipová, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, do jehož gesce spadají živnostenské úřady, Právu řekla, že jejich kontroly se zaměřují primárně na povinnosti, které spadají pod jejich působnost. „Jen když zjistí, že je tam problém, obrátí se na hygienickou stanici. Podobně postupuje i Česká obchodní inspekce,“ dodala.

Operace kadeřník. Lidé musí složitě ladit termíny testu a ostříhání

Domácí

Přestože kadeřnice měla všechno podle pravidel v pořádku, byla z kontroly udivená, proto volala známým kadeřnicím, které ji ale ujistily, že není výjimkou, že i u nich kontrola byla.

„Ve výloze mám upozornění, že do kadeřnictví může vstoupit zákaznice, která má respirátor a prokáže se negativním testem na covid-19 nebo potvrzením o prodělané nemoci,“ popsala.

Kdyby k ní ale přišly seniorka nebo hendikepovaná žena, které mají problém si na test dojít, nechce je odmítnout. Proto si zakoupila samotesty, takže se otestují u ní. Sama chodí na testy pravidelně a respirátory si mění. Dezinfekci má hned u vchodu.

Aby dodržela dvoumetrový odstup a jednoho člověka na patnáct čtverečních metrů, může se věnovat pouze jedné zákaznici. Což je pro ni přece jen ztráta času, protože když čeká u barvení, nemá co na práci. Jak ale sdělila, musí i „úřadovat“. Zaznamenává jména zákaznic, telefony a přesný čas, od kdy do kdy u ní byly.

Anketa

Byli jste od opětovného otevření už u kadeřníka?
Ano.
31,8 %
Ne.
68,2 %
Celkem hlasovalo 13937 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám