Hlavní obsah

Jak ušetřit na spotřebě energií? Vyměňte starou lednici či pračku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba čtvrtinu nákladů rodin na energie představuje provoz domácích spotřebičů. Jejich správným používáním anebo výměnou starého energeticky náročného zařízení za nové a šetrné je možné ročně uspořit tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výměna chladničky

Na nákladech na domácí spotřebiče se lednice podílí až pětinou. Pořídíte-li místo staré chladničky novou v energetické třídě B, ušetříte ročně 160 až 260 kWH. To bude při zastropovaných cenách platných od ledna činit 1400 až 2100 korun.

Lepší pračka

Běžná úsporná pračka s energetickou třídou A nebo B ročně šetří až 1200 korun oproti energeticky náročnému typu. Příklady uvádíme níže v tabulce.

LED televize spotřebují méně

Televize s technologií LED a úhlopříčkou do 100 cm spotřebují při provozu čtyři hodiny denně méně než 100 kWh ročně. To je úspora ve výši zhruba tisíce korun.

Oproti tomu LCD nebo OLED televize mají spotřebu asi dvojnásobnou a úplně nejvyšší spotřebu mají staré plazmové televize. Jejich náročnost je oproti LED více než čtyřnásobná.

Notebook místo stolního počítače

Dobře vybavený stolní počítač má spotřebu elektřiny až desetkrát vyšší než notebook. Při pětihodinovém denním používání stolní počítač spotřebuje i přes 3000 korun za rok, kdežto běžný notebook jen necelé tři stovky.

PŘEHLEDNĚ: Kolik je možné uspořit snížením spotřeby energií

Finance

Pokud je ovšem stolní počítač využíván k intenzivnímu hraní s pokročilou grafickou kartou, mohou náklady oproti běžnému využití stoupnout i násobně.

Jestliže doma notebook nemáte, je například pro sledování videí lepší si pořídit tablet, který má citelně nižší spotřebu energie.

Chytré žárovky

Chytré žárovky nebo svítidla můžete ovládat na dálku a kontrolovat, jestli se v některé místnosti nesvítí zbytečně. Vyhnete se tak tomu, že zapomenete zhasnout a žárovka zbytečně svítí celý den nebo víkend, když jste třeba na chatě.

Na čem vařit

Indukční sporáky jsou rychlejší a energeticky efektivnější než tradiční elektrické, navíc umožňují přesnou regulaci výkonu plotýnky podobně jako plynové vařiče. Na rozdíl od tradičních sporáků je ohřívána přímo nádoba a nikoliv okolí.

S indukcí ušetříte až polovinu nákladů v porovnání s elektrickým sporákem nebo sklokeramickou deskou.

Průměrná roční spotřeba vybraných domácích spotřebičů
SpotřebičRoční spotřebaPodíl na celkové roční spotřebě
Lednice297 kWh18 %
Světla obývák207 kWh12 %
Pračka202 kWh12 %
Televize158 kWh9 %
Rychlovarná konvice109 kWh7 %
Myčka94 kWh6 %
Počítač88 kWh5 %
Modemy, nabíječky...88 kWh5 %
Žehlička84 kWh5 %
Varná deska68 kWh4 %
Trouba59 kWh4 %
Mraznička44 kWh3 %
Osvětlení kuchyně39 kWh2 %
Zdroj: EGÚ. Poznámka: Dopočet roční spotřeby do 100 % tvoří ostatní zařízení.

Snižte spotřebu vody v kuchyni i koupelně

Uspořit za vodu a také její ohřev lze volbou baterie. Pokud vybíráte novou vodovodní baterii, dobrou volbou jsou ty termostatické. Jsou schopné ušetřit 20–50 % vody oproti ostatním bateriím. Pořizovací cena termostatické baterie je ale obvykle vyšší, sehnat se dají od asi 2000 Kč.

U všech baterií můžete zvýšit hospodárnost provozu pořízením omezovače průtoku vody, takzvaným perlátorem. Ten míchá vzduch s vodou, a tím dochází ke snížení průtoku. Dá se regulovat na 4 litry za minutu, pro srovnání u starších baterií bez použití perlátoru je průtok vody kolem 12 litrů za minutu.

Neotvírejte dvířka trouby

Při pečení je vhodné co nejvíce omezit otevírání dvířek – znamená to totiž okamžitou ztrátu až 20 % tepla, kterou trouba pak musí znovu dohnat nahříváním.

Stejně jako u jiných spotřebičů je vhodné udržovat sporák i troubu čisté – nános mastnoty a špíny zbytečně zvyšuje jejich spotřebu.

Anketa

Chystáte se na výměnu starých spotřebičů za energeticky úsporné?
Ano, v nejbližší době
4,1 %
Už jsem s výměnou začal/la
10,3 %
Už mám všechno vyměněno
33 %
Ne, nemám na to
36 %
Ne, spotřeba mě netrápí
16,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3794 čtenářů.

Pár drobných změn ušetří v domě na spotřebě až desítky tisíc korun

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám