Hlavní obsah

Pár drobných změn ušetří v domě na spotřebě až desítky tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti žijící v rodinném domě mohou za rok ušetřit až desítky tisíc korun. Stačí k tomu zavést několik jednoduchých opatření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Změna jističe

Pokud doma již nevyužíváte staré, energeticky náročné přístroje, jako je třeba cirkulárka, pak si nechte zkontrolovat jistič. Je možné, že ho máte příliš silný a výměnou za jistič s menší kapacitou ušetříte na poplatku za rezervovaný příkon.

Výměna jističe vyjde na několik stovek korun, tato částka se ale vrátí už v průběhu prvního roku jeho využívání.

Jistič vám musí vyměnit odborník, ten zkontroluje, zda velikost jističe odpovídá příkonu všech spotřebičů v domácnosti.

Jiná sazba elektřiny

Zvažte změnu sazby elektřiny, i ta může ušetřit peníze. Při výběru mezi sazbami je důležité zohlednit, jaké a kolik spotřebičů v domácnosti máte, kdy a jaké nejčastěji používáte a kolik času trávíte doma.

Bojler v teple

Bojler umístěte do zateplené místnosti a využijte dvoufázového tarifu. Nastavte jej na ohřev v hodinách, kdy je sazba za elektřinu nižší. To je typicky dopoledne a v noci.

Izolujte vedení

Významné ztráty tepla přicházejí i v případě, že teplo od kotle k radiátorům vede skrze nevytápěné místnosti. Zbytečným ztrátám tepla na schodišti, chodbě nebo ve špajzu se lze vyhnout dobrou izolací teplovodního potrubí.

Chladněji na schodišti

V kuchyni stačí nastavit teplotu kolem 17 stupňů, vzduch se tam ohřívá při vaření. Na chodbách a schodištích snižte teplotu na 15 stupňů a nezapomínejte zavírat dveře do obytných místností.

Příklad: Dům, 130 metrů čtverečních, topí plynem, částečně zateplen
Kde šetřitUšetřená energieFinanční úspora
Nižší teplota vytápění o 3 °C3900 kWh13 556Kč
Sprcha místo vany900 kWh3128 Kč
Intenzivní 5 až 10 min. větrání místo pootevřené ventilačky2300 kWh7994 Kč
Sušák místo sušičky prádla250 kWh2410 Kč
Nižší teplota ohřevu vody (na 50 až 60 °C)617 kWh2144 Kč
Zapínání spotřebičů až při úplném naplnění105 kWh1060 Kč
Pravidelný servis vytápění zvýší účinnost až o 20 %200 kWh695 Kč
Nezakrývání radiátorů topení200 kWh695 Kč
Vaření na odpovídající velikosti plotny94 kWh868 Kč
Pravidelné odmrazování lednice a nastavení vyšší teploty (7 °C)100 kWh964 Kč
Vypínání přístrojů místo pohotovostního stavu100 kWh964 Kč
Mytí nádobí v myčce místo pod tekoucí vodou470 kWh1634 Kč
Celková úsporaaž 36 112 Kč
Zdroj: setrim.cz

Svícení ve sklepě

Ve sklepě, v chodbě nebo jiné málo užívané části domu či bytu je lepší spoléhat se i nadále na klasickou vláknovou žárovku. Jelikož v těchto prostorech svítíte jen po krátký čas, moc elektřiny s úspornými žárovkami neušetříte.

Navíc při takových podmínkách i klasická žárovka vydrží velmi dlouho, protože LED žárovkám časté spínání úplně nesvědčí.

Před delší cestou vypněte lednici

Když nadlouho odjíždíte, vyprázdněte a vypněte ledničku. Rovněž je možné si při nákupu nového spotřebiče vybrat lednici se dvěma kompresory, kdy může být zapnutá vždy ta část (chladnička nebo mrazák), kterou zrovna potřebujete.

Mokré dřevo méně hřeje a škodí

Topíte-li v domě alternativně dřevem a nemáte ho dostatečně vyschlé, bude jeho výhřevnost nižší, takže i na tom můžete prodělávat.

Vlhkost dřeva se má pohybovat do 20 procent. Pálením mokrého dřeva se navíc v komíně za relativně krátký čas vytvoří až půlcentimetrová vrstva dehtu.

Kondenzát pak přispívá k chemické reakci, která ničí i nerezovou vložku.

Dřevo by se mělo sušit nejméně rok, ideálně dva.

Polena pod plechem

Dříví by se mělo nejprve skladovat v hranici po metrových polenech. Mělo by být seshora zakryto například plechem, respektive tak, aby pod tím proudil vzduch. Ne pod plachtou, ta se rosí.

Po roce by se mělo dořezat na konečné délky, případně naštípat a další rok by už mělo být dostatečně vyschlé. Když ale dřevo někde leží déle, tak po pěti letech přijímá vlhkost zpátky.

Kontrola kotle ušetří tisíce

Pravidelná kontrola plynového kotle může přinést významnou úsporu. Dobře udržovaný a správně seřízený kotel ušetří ročně díky nižší spotřebě až několik tisíc korun.

Plynové kotle nemusí v domácnostech procházet povinnou revizí, u kotlů na pevná paliva je povinnost revize každé tři roky.

Každoroční údržba plynového kotle autorizovaným servisním technikem je u nových spotřebičů rovněž podmínkou zachování záruky.

Anketa

Snížili jste v porovnání s loňskem teplotu topení?
Ano, o více než 5 stupňů
4,3 %
Ano, zhruba o 3 až 5 stupňů
9,1 %
Ano, o 1 až 2 stupně
52,2 %
Ne
34,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10598 čtenářů.

Hliníková vložka není na tuhé palivo

Kotel na tuhá paliva, ať už uhlí, nebo pelety, nelze připojovat na hliníkovou vložku, která kdysi sloužila jako odvod spalin z plynového kotle.

Dbejte na spalinové cesty

Kromě kotlů mají jejich majitelé povinnost nechat odborně zkontrolovat také komíny neboli spalinové cesty. U kotlů na pevná paliva s výkonem do 50 kW je povinnost provádět čištění spalinové cesty třikrát ročně nebo dvakrát v případě sezonního provozu.

Čištění lze provádět svépomocí, ale vždy platí povinnost provést jednou za rok kontrolu spalinových cest, kterou může provádět pouze odborník.

U plynových kotlů platí povinnost provádět každoročně odbornou kontrolu i čištění spalinových cest, úkony provádí kominík, nikoliv topenář.

Ceny za revizi se pohybují mezi 1000 až 1500 korun.

Pojišťovny to zohlední

Kontroly kotlů jsou pro případ požáru důležité i z hlediska pojišťoven.

Ty sice revizi kotlů při uzavírání pojistek domácností nevyžadují, ale pokud by se prokázalo, že kvůli nevhodnému ošetření spalinových cest došlo k požáru, mohla by pojišťovna krátit plnění.

PŘEHLEDNĚ: Kolik je možné uspořit snížením spotřeby energií

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám