Hlavní obsah

Jak se investicemi bránit inflaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace by měla ve druhém pololetí letošního roku postupně odeznívat, když meziroční růst spotřebitelských cen podle ekonomů konečně klesne na jednociferné hodnoty. Výraznější pokles podle nich ovšem nastane až na začátku příštího roku. Minimálně do té doby bude pro investory velkým oříškem, jak s inflací snižující hodnotu jejich aktiv efektivně bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Inflaci pro rok 2023 odhadujeme na 10,8 procenta a pro rok 2024 na 2,5 procenta. Po očištění o efekt energií, potravin a imputovaného nájemného zůstanou i v příštím roce jádrové inflační tlaky relativně silné. Lze proto očekávat, že Česká národní banka bude při snižování sazeb velmi opatrná,“ prohlásil hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Očekává, že úrokové sazby centrální banky, od kterých se odvíjí úročení komerčních bankovních produktů, půjdou poprvé dolů ke konci letošního roku. „Základní sazba by mohla klesnout ze sedmi na 6,5 procenta,“ odhaduje Bureš. O něco nižší úroky je následně možné očekávat třeba u hypoték, ale i u spořicích účtů. Ty nejlepší teď úročí vklady šesti procenty, což na inflaci zdaleka nestačí.

Je ale možné jí čelit uvážlivým dlouhodobým investováním. „Kdo nemá zainvestováno alespoň pět let, tak tomu se již současnou inflaci nepodaří překonat. Boj s inflací se ale nevzdává a je potřeba bojovat vždy,“ zdůrazňuje finanční poradce Partners Lukáš Urbánek.

Ideálním receptem je podle něj správně nastavené investiční portfolio z pohledu investičních horizontů. „Čím dříve budeme peníze potřebovat, tím menší úrok je možné získat a tím těžší bude inflaci překonat,“ konstatuje poradce.

Pro delší horizont větší podíl akcií

Zájemcům o investice radí, aby nejdříve provedli audit současných spořicích a investičních smluv, které v portfoliu mají, a vyhodnotili jejich nastavení s ohledem na jejich plánovaný okamžik ukončení. „Krátkodobé rezervy musí být spravovány velice konzervativně, bezpečně. To znamená použít spořicí účty, krátkodobé vklady, konzervativní investice. Tyto nástroje nám ovšem nikdy inflaci nepřekonají,“ dodává Urbánek.

Spořicí účty: Banky nabízejí až 6 procent ročně, většinou jen na část vkladu

Finance

Střednědobé rezervy s horizontem tří až pěti let již podle Urbánka mohou zahrnovat nástroje s vyšším rizikem, ale s potenciálem vyššího výnosu. „Rizikem, v případě diverzifikované investice, rozumíme případný dočasný pokles hodnoty investice a výběr v nesprávný okamžik. Proto se u všech typů aktiv uvádí minimální doporučený investiční horizont, který by měl riziko špatného načasování výběru minimalizovat,“ říká poradce.

„Pro střednědobý horizont se hodí hlavně dluhopisové investice doplněné o nemovitosti a akcie. Výnosy střednědobých rezerv na dlouhodobějším horizontu inflaci překonávají,“ doplňuje. Pro dlouhodobé rezervy na horizont pěti a více let doporučuje zvolit dynamičtější portfolio s postupným nárůstem akcií podle prodlužujícího se horizontu. „Nad 15 let již může být portfolio téměř zcela akciové,“ uzavírá Urbánek.

Hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák radí řídit se u investování základními pravidly: diverzifikovat, investovat pravidelně, zhodnocovat v delším čase a hlavně nespekulovat. „Potom mohou být investice pro každého, kdo hledá rozumné uložení peněz, které mu bude vydělávat. Investovat můžete dnes již od několika set korun měsíčně, investování už není disciplínou jen pro majetné,“ říká.

Co motivuje Čechy k investování? Mít peníze ve stáří, státu totiž nevěří

Finance

„Problém u leckoho může tkvět v očekávání. Bohužel se stále ukazuje, že lidé nejenom v Česku hledají v ,investování‘ cestu k zázračnému zbohatnutí a naletí na podvodné obchodování. Investování je dlouhodobá cesta, která vede ke splnění finančních cílů v určitém čase,“ dodává.

V kurzu jsou dluhopisové fondy

Bohužel podle něj neexistuje jednoduchý produkt ani rada, jak rychle překonat inflaci, a tak vysokou, jako máme delší čas u nás, teprve ne. „V každém případě platí, že na spořicím účtu peníze nelze ochránit nikdy. Na druhou stranu, pokud dnes někdo nabízí zhodnocení nad aktuální inflací, byl bych opravdu na pozoru, velmi pravděpodobně se jedná o podvod,“ varuje Novák.

Správné chování investora se podle něj neřídí tím, jakou má momentální výkonnost daná investice. Naopak, jedním ze základních pravidel v investování je dlouhodobost.

„Pokud jde o doplnění již zavedeného investorského portfolia, tak jsou to jednoznačně dluhopisové fondy zaměřené na české státní dluhopisy. Tyto fondy aktuálně nabízejí při velké diverzifikaci zajímavý výnos do splatnosti a v době poklesu úrokových sazeb v ekonomice pak i rychlejší přeměnu výnosu v daném roce,“ doporučuje Novák.

Konzervativní investice nabízejí i podílové fondy

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám