Hlavní obsah

Konzervativní investice nabízejí i podílové fondy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří chtějí konzervativně investovat s delším časovým horizontem, se nabízejí zejména dluhopisové fondy. Ty jsou podle finančních expertů vhodné pro investiční horizont od dvou let do zhruba pěti či jako konzervativní složky smíšených portfolií, kde vyvažují větší volatilitu akciových fondů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Pro velmi krátké investiční horizonty jsou vhodné fondy krátkodobých investic, ale zde si musíme uvědomit, že jejich výnos se řídí základní sazbou ČNB a například za rok, kdy budou sazby centrální banky mnohem níže, bude jejich potenciální zhodnocení nižší,“ upozorňuje poradce Partners Lukáš Urbánek.

Na druhou stranu dluhopisové fondy podle něj nakupují zpravidla kvalitní dluhopisy a zajišťují si tak vyšší výnosy na delší dobu. „Při současné situaci, kdy se výnosy státních dluhopisů pohybují kolem pěti či nad pět procent mají potenciál zhodnocovat majetek klientů rychlostí v průměru přes pět procent ročně, a to pomocí nízkorizikových investic v kvalitních dluhopisech,“ doplňuje Urbánek.

Míra inflace v EU klesla na 8,3 procenta, v Česku je dvojnásobná

Ekonomika

Bonusem pro nynější podílníky v dluhopisových fondech by mohl být rychlý pokles inflace, čímž by začaly klesat dlouhodobé výnosy, které posunou ceny dluhopisů nahoru.

„Výsledné zhodnocení dluhopisových fondů za letošek může bez problémů překročit osm procent,“ míní Urbánek.

Lidé více diverzifikují
Více než polovina českých investorů začala po loňské zkušenosti s prudkým propadem na kapitálových trzích více řešit diverzifikaci svých aktiv. Vyplývá to z průzkumu investiční platformy Bondster.
Ve snaze dosáhnout lepší diverzifikace začalo 42 procent investorů letos využívat nějakou novou formu investic. Pouze čtvrtina naopak některý investiční nástroj zcela opustila.
Nejčastěji Češi přidali do portfolia podílové fondy, nově je začalo využívat osm procent investorů.

Zájem je také o ty rizikovější

Poukazuje také na to, že ani velmi movitý klient si nemůže dovolit investovat do akcií, když bude peníze potřebovat třeba za půl roku. „Krátkodobé rezervy je potřeba spravovat vždy konzervativně. Dlouhodobé rezervy s horizontem deseti a více let vždy dynamicky. A je úplně jedno, jestli máme 5000 Kč nebo deset milionů,“ dodává.

Češi se stále více zajímají také o rizikovější firemní obligace. Průměrný výnos korporátních dluhopisů vydaných v ČR vzrostl v březnu na 8,28 procenta ze 6,38 procenta před rokem. Zvýšil se i počet emisí. Na druhé straně objem emisí klesl z 15 miliard na 10,8 miliardy korun, vyplývá z údajů portálu Dluhopisomat.

„Výnosy korporátních dluhopisů rostou v meziročním srovnání zejména v důsledku vyšších úrokových sazeb ČNB. Zvýšily se téměř o dva procentní body a staly se konkurencí tradičním bankovním vkladům či fondům,“ uvedl hlavní ekonom CFG Vladimír Pikora.

Dluhopisy lákají investory na vyšší úroky, než kolik nabízejí banky na termínovaných vkladech nebo spořicích účtech. „Nutno říct, že za vyšší výnos klienti také nesou vyšší riziko. Korporátní dluhopisy jsou spojeny s vyššími možnostmi ztráty, než je tomu v bankách nebo třeba v drahých kovech,“ upozornil analytik Golden Gate Pavel Ryba.

Letošní rozlet podílových fondů záhy přibrzdil

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám