Hlavní obsah

Co motivuje Čechy k investování? Mít peníze ve stáří, státu totiž nevěří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než třetina lidí už někdy v životě jednorázově investovala, případně tak činí pravidelně. Jednoznačným motivátorem je pro Čechy potřeba zajistit se na stáří, nevěří, že se o ně stát postará. Za svou nejlepší investici pak považují pořízení nemovitosti.

Foto: Profimedia.cz

Za svou nejlepší investici Češi považují pořízení nemovitosti

Článek

V Česku stále převažují lidé, kteří nikdy neinvestovali a ani to nemají v plánu. Za zkušené investory se považují jen čtyři lidé ze sta a pravidelně či jednorázově investuje zhruba každý třetí Čech. Vyplývá to z průzkumu, který pro Asociaci pro kapitálový trh (AKAT) zpravovala agentura Perfect Crowd.

„Když se podíváme na zahraniční statistiky, máme stále co dohánět. Dalších 23 procent respondentů ovšem investování zvažuje, což už zní výrazně nadějněji. Vede je k tomu pravděpodobně i současná enormně vysoká inflace, která je nutí přemýšlet o tom, jak nenechat své úspory znehodnocovat na běžném účtu,“ doplnila Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR.

Investice v roce 2023: analytici doporučují dluhopisy či zlato

Finance

Za svou nejlepší životní investici Češi nejčastěji považují nemovitost (29 procent), ovšem tu nejhorší se nepodařilo určit více než dvěma pětinám oslovených, desetina se shodla na ojetém automobilu.

Ve stáří budou peníze potřeba

Pro téměř dvě pětiny lidí je hlavním motivátorem k investování potřeba vytvořit dostatečnou finanční rezervu na stáří, protože nevěří tomu, že by se o ně stát postaral. Necelá třetina si navíc i ve vyšším věku chce chce zajistit aktivní životní styl.

Dalším důležitým motivátorem je například to, aby peníze neležely jen tak na účtu 34 procent) či jejich ochrana před inflací (27 procent), dále příprava na nečekané situace (25 procent) nebo zajištění budoucnosti dětí, resp. našetřit jim na snazší start do života (26 procent).

Spoření na penzi se změní. Úložky do 500 Kč bez podpory

Finance

Naopak největší bariérou při investování je pro dvě pětiny oslovených strach, že o své peníze přijdou. Třetina se také obává, že z „výhodné“ investice se nakonec vyklube podvod. Investování ale také brání neznalost a nedostatek informací i potřebných financí.

Pro získávání informací o investování slouží nejčastěji finanční portály, z nichž čerpá třetina lidí, pro zhruba každého sedmého až osmého Čecha se jedná i o nejdůležitější zdroj informací. Čtvrtina lidí si nechá poradit od přátel, zhruba stejný počet pročítá weby investičních společností.

Dosavadní výnos již uskutečněné investice je pro polovinu lidí tím hlavním faktorem pro výběr investice. Necelá polovina dá i na to, kdo investici nabízí, dvě pětiny se řídí i potenciálním nadvýnosem vůči inflaci.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s investováním?
Jsem zkušený investor.
8 %
Již pravidelně investuji, nebo jsem jednorázově zainvestoval/a.
48,4 %
Zvažuji investovat, ale nemám s tím zkušenosti.
10,4 %
Nikdy jsem neinvestoval/a a ani se nechystám začít.
33,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3314 čtenářů.

Investování předchází spoření

Češi mají své peníze nejčastěji uloženy na spořicích a běžných účtech (65 procent financí). Naprostá většina úspor Čechů je tak velice likvidních. Lidé chtějí mít peníze k dispozici v případě nenadálých událostí, které by mohly, ať už krátkodobě, ovlivnit jejich ekonomickou situaci.

Na účtech penzijního spoření střádají dvě pětiny oslovených, necelá třetina pak na stavebním spoření. Do podílových fondů investuje každý šestý, osmina pak do kryptoměn a také do investičního životního pojištění a zhruba stejný počet má zainvestováno ve zlatě.

Navzdory nepříznivé době více než dvě pětiny Čechů mají v plánu si i v roce 2023 ukládat peníze alespoň na spořicí účet, čtvrtina dospělé populace si chce vložit peníze do penzijního spoření, necelá pětina pak do stavebního spoření.

Všechny tyto produkty společně s investičním životním pojištěním a kryptoměnami jsou ale zmiňovány méně často v porovnání s produkty, které lidi nyní vlastní. Zlato a jiné drahé kovy v tomto ohledu jako jediné zaznamenaly mírný nárůst.

Loňský rok byl pro téměř polovinu Čechů finančně úspěšný

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám