Hlavní obsah

Investice v roce 2023: analytici doporučují dluhopisy či zlato

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok byl pro investory na finančních trzích velmi složitý. K ziskům se dostala jen hrstka tříd aktiv a akciových titulů. Hlavní burzovní indexy klesly, zlato přes výkyvy v průběhu roku uzavírá letošek na podobných hodnotách jako před rokem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Rok 2023, který vedle vyšší inflace poznamená i ekonomické ochlazení, bude pro investování obtížný neméně, míní analytici. Doporučují proto zejména státní dluhopisy či drahé kovy, z akcií pak cenné papíry společností ze zbrojařského či farmaceutického průmyslu.

„Trhy aktuálně nemůžeme označit za zdravé a to bude platit pravděpodobně i po většinu příštího roku. Namístě je nadále velká opatrnost. Nelze říci jedno aktivum nebo odvětví, kam by zaručeně měli lidé investovat. Rozhodně by však měli své peníze vkládat do aktiv, kterým rozumí,“ nabádá analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Příliš se podle něj nyní nevyplatí reality, jako například nákup investičního bytu. Hypotéky jsou drahé, byty přitom zatím příliš nezlevňují, někde dokonce zdražují.

„Mezi Čechy jsou vysoce oblíbené investice do cenných kovů, zejména pak zlata. Tomu by se v příštím roce mohlo dařit,“ věří Lajsek.

Jak neprodělat na inflaci? Češi mají už delší dobu jasno

Finance

Pokud jde o aktiva, která nenesou běžný výnos, jako je zlato, kryptoměny nebo třeba umělecké předměty, je podle analytiků třeba mít na paměti, že jde o dlouhodobou investici.

„A jejich reakce na inflaci může být opravdu dlouhodobá. Ani zlato letos nedohnalo inflaci, a když se podíváme na dlouhodobý graf, má proti akciím a nemovitostem výnosnost třetinovou až poloviční. A vývoj zlata spíše než na inflaci závisí na vývoji úrokových sazeb,“ upozornil makléř Wood & Company Aleš Prandstetter s tím, že růst úroků obecně tlačí cenu zlata dolů.

K dlouhodobému zainvestování podle něj vybízejí akcie a některé nemovitostní sektory. Výnos ale nemusí přinést hned v příštím roce. „Pro toho, kdo hledá výnos jen pro rok 2023, existují příležitosti jak na peněžním trhu, kde mnohé subjekty nabízejí úročení i přes 6 % na krátkodobou úložku, tak v dluhopisech. Zde je však třeba myslet na diverzifikaci – mít zainvestováno jen v jediném dluhopisu je velmi nebezpečné. Výjimkou je státní dluhopis ČR,“ dodal Prandstetter.

Akciové trhy mají za sebou těžký rok. Propadu se nevyhnou ani v příštím roce, míní analytici

Ekonomika

Také analytik XTB Štěpán Hájek vidí jako aktiva, která mají větší šanci na zisk, státní a korporátní dluhopisy. I když státní dluhopisy mají za sebou jeden z nejhorších roků ve své historii, když kvůli vysoké inflaci a rostoucím sazbám jejich ceny výrazně klesly.

Nyní ale už příliš prostoru pro pokles nemají, a naopak lze kombinovat dividendový výnos s tím kapitálovým. „Jde tak o jednu z nejzajímavějších investičních myšlenek s relativně nízkým rizikem v horizontu dvou let,“ sází na dluhopisy Hájek.

Riziko je u obligací nižší

Zajímavě podle něj vypadá také zlato. „Americký dolar by měl příští rok v reakci na pokles inflace spíše klesat, což podpoří zlato v růstu,“ odhadl.

Analytik Portu Marek Malina by vhodnou investiční strategii pro rok 2023 opíral o diverzifikované portfolio s mírně agresivní strategií složené především z globálních akciových trhů a v menší míře z dluhopisů nebo zlata. Domnívá se, že zejména druhá polovina příštího roku by už mohla být ve znamení oživení akciových trhů. Větší optimismus na trzích by mohl znamenat nadprůměrnou výkonnost pro technologické a růstově orientované akcie. „V průběhu roku by se mohlo nadále dařit energetickému sektoru, který těží z drahých komodit,“ doplnil.

Své místo v portfoliích investorů by si i podle něj měly najít dluhopisy. „Kvalitní dluhopisy nabízejí roční výnos kolem 3,5 procenta při relativně nízkém riziku. Po slabém roce 2022 by rok 2023 mohl být lepší i pro některé drahé kovy, jako je zlato a stříbro,“ uzavřel Malina.

Drobní investoři drží historicky největší podíl bitcoinu

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám