Hlavní obsah

Hypotéky stále zlevňují, již čtvrtý měsíc v řadě

Banky už několik měsíců hypotéky zlevňují, což se odráží i na hodnotě průměrné úrokové sazby. Ta po dovršení hranice tří procent v lednu letošního roku již čtyři měsíce po sobě klesá. V květnu se dostala na hodnotu 2,80 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték zhruba dva roky, od konce roku 2016, kdy dosáhla hodnoty 1,77 procenta, prakticky jen rostla. Za několik posledních let dosáhla podle údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex nejvyšší hodnoty počátkem letošního roku, kdy se dostala na tři procenta.

Vzhledem k tomu, že mnohé banky, některé i několikrát, úrokové sazby během uplynulých měsíců snižovaly, klesala i průměrná sazba. V květnu se dostala na hodnotu 2,80 procenta. Oproti lednu je tak nižší o 20 bazických bodů.

Levnější hypotéky zvyšují zájem

Levnější hypotéky tak přilákaly do bank i větší počet zájemců o úvěry na bydlení. V květnu lidé uzavřeli celkem 6977 hypotečních smluv, o 582 více než o měsíc dříve.

O více než 1,3 miliardy korun byly v pátém měsíci vyšší i objemy. Lidé si sjednali hypotéky celkem za 15,927 miliardy korun.

„Objem sjednaných úvěrů poprvé v letošním roce překonal 15 miliard korun, což by ještě loni znamenalo velmi špatný měsíc, avšak letos se zatím jedná o rekordní objem,“ doplnil Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

V meziročním srovnání však letošní květen za tím loňským pokulhává. V květnu 2018 bylo sjednáno celkem 7819 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 16,757 miliard korun.

Výsledky letošního roku jsou srovnatelně horší i v porovnání se stejnými obdobími let minulých. Například za prvních pět měsíců bylo letos sjednáno necelých 30 tisíc hypoték, přičemž vloni si lidé za stejné období přišli pro 40 tisíc hypoték, v roce 2017 pak pro více než 47 tisíc hypoték.

Rok 2019 pokulhává i v oblasti sjednaných objemů. Od ledna do května 2019 si lidé vzali hypotéky celkem za 67 miliard korun, v roce 2018 pak za více než 85 miliard korun a v roce 2017 dokonce za více než 96 miliard korun.

Reklama

Související články

Výrazné zdražení hypoték se letos nečeká

První čtvrtina roku je za námi a na hypotečním trhu je víceméně klid. Dokonce se ani nenaplňují předpoklady, že by hypotéky měly výrazně zdražovat, jako tomu...

O hypotéky je opět zájem, sazby klesají

Po hubených prvních dvou měsících letošního roku to vypadá, že o hypotéky je opět zájem. Některé banky hypotéky zlevnily a nižší sazby tak v březnu přilákaly...

Výběr článků

Načítám